PREMIERĂ pentru Germania! Cumpără drone înarmate în valoare de peste 150 milioane de euro

06 Apr. 2022, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Apr. 2022, 17:28 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Comisia pentru apărare din Bundestagul german a dat miercuri undă verde pentru achiziţia de drone înarmate, o premieră în Germania, ţară care în urma invaziei ruse asupra Ucrainei a decis să-şi sporească masiv cheltuielile militare.

Astfel, Comisia a aprobat achiziţia a 140 de drone armate model israelian Heron TP, scrie Agerpres. Ministerul Apărării german preconizează să utilizeze 60 dintre ele pentru antrenamente şi alte 80 pentru „uz operaţional”, potrivit proiectului adoptat de comisie.

Dronele ar urma să fie livrate în decursul următorilor cinci ani și vor costa aproximativ 152,6 milioane de euro.

Potrivit informațiilor, dronele vor fi folosite, în special, pentru „a contribui la protecţia de soldaţi aflaţi în misiune în străinătate”.

Germania a decis deja în 2018 să achiziţioneze drone Heron TP, însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz, pe atunci membru al coaliţiei de guvernare conduse de Angela Merkel, s-a opus înarmării lor şi proiectul nu a fost finalizat.

După ani în care Germania a subinvestit în înarmare, ea a făcut la mijlocul lui februarie o schimbare istorică în această privinţă, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei care a avut efectul unei unde de şoc.

Cancelarul federal german Scholz a anunţat că doreşte să aloce 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei naţionale şi că Germania va cheltui de acum încolo în fiecare an cel puţin 2% din PIB-ul federal pentru apărare.

Germania intenţionează să achiziţioneze în special un sistem de apărare antirachetă israelian, de tipul Domului de Fier.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău