Prețul pentru benzină și motorină pentru ziua de 03.09.2021! ANRE a stabilit prețul maxim de comercializare

02 Sept. 2021, 14:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
02 Sept. 2021, 14:58 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Noile modificări privind comercializarea produselor petroliere au intrat în vigoare, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi deja prețul maxim de comercializare a carburanților, care va fi valabil pentru ziua de mâine, 3 septembrie.

Astfel, pentru un litru de benzină standard 95, prețul maxim a fost stabilit de ANRE – 20.07 lei, iar pentru un litru de motorină – 16.27 lei.

Potrivit noilor modificări, ANRE urmează în fiecare zi să afișeze prețul maxim de comercializare a carburanților pentru ziua următoare, iar companiile petrolieră nu vor avea dreptul să mărească prețul mai mult decât cel plafon, scrie Realitatea.md.

Prețul va fi stabilit în baza câtorva criterii: cotațiile Platts, marja comercială, accizele și TVA – per litru.

Cu o reacție la noile modificări intrate în vigoare a venit și deputatul PAS, Radu Marian, care a salutat această metodă și totodată a respins a respins unele acuzații din spațiul public precum că „modificările date au fost făcute tot în favoarea petroliștilor”.

„Categoric respingem orice fel de acuzații de cedare în favoarea petroliștilor. Pentru informare, amintesc că marja comercială este calculată ca media ponderată a marjelor comerciale ale companiilor petroliere din ultimii 5 ani. Noua lege adoptată a stabilit și un coeficient de eficientizare de maxim 10%, care permite ANRE-ului să ajusteze marja în această limită (de exemplu, media marjelor în acest moment e 2.92 lei, iar coeficientul permite stabilire marjei la 2.62 lei). Comparativ cu legea precedentă, coeficientul de eficientizare a fost redus de la 20% la 10%, pentru a nu admite falimentarea companiilor mici care deține stații petroliere în zona rurală. Am introdus această prevedere în lege ca să stimulăm concurența și să nu permitem consolidarea influenței, și așa colosală, a marilor importatori asupra pieței. Asta este în primul rând în interesul consumatorului”, scrie Marian.
Deputatul PAS afirmă că „va monitoriza atent” situația pe piața petrolieră și vor interveni în cazul în care „vor fi admise abuzuri grave”

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 23:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 23:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală