Pro Moldova propune acordarea împuternicirilor suplimentare guvernului demisionar

09 Mart. 2021, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
09 Mart. 2021, 14:57 // Actual //  Realitatea.md

Deputații din grupul parlamentar Pro Moldova propun un proiect prin care să-i acorde guvernului interimar împuterniciri suplimentare în lupta cu pandemia și criza economică. Potrivit lor, acest fapt i-ar permite statului să beneficieze de cele 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă acordată de România.

ntr-o conferință de presă, liderul grupului parlamentar, Andrian Candu, a declarat că valabilitatea acordului cu România, precum și alți donatori externi, este compromisă de imposibilitatea guvernului în demisie de a negocia și semna acorduri internaționale. Pro Moldova vine cu un proiect de lege care exclude această interdicție din legea Guvernului, astfel încât țara să nu rateze ajutoare din cauza crizei constituționale.

Andrian Candu a menționat că programul cu Fondul Monetar Internațional, care trebuia să înceapă anul acesta, prevedea, între altele, un ajutor de circa jumătate de miliard de dolari. Acest ajutor, ca și altele, nu poate fi accesat din cauza lipsei unui guvern plenipotențiar.

„Legea interzice astăzi guvernului demisionar să semneze acorduri cu angajament financiar. Respectiv, modificarea propusă de Pro Moldova va permite guvernului în demisie să negocieze și să semneze acorduri, luând în calcul că, ulterior, aceste documente vor fi ratificate de Parlament. Guvernul ar putea face uz de această modificare pentru a aduce noi soluții pentru imunizarea populației. Sper ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi și să fie susținut, dată fiind situația incertă în care ne aflăm”, a notat deputatul.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău