Pro Moldova propune acordarea împuternicirilor suplimentare guvernului demisionar

09 Mart. 2021, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
09 Mart. 2021, 14:57 // Actual //  Realitatea.md

Deputații din grupul parlamentar Pro Moldova propun un proiect prin care să-i acorde guvernului interimar împuterniciri suplimentare în lupta cu pandemia și criza economică. Potrivit lor, acest fapt i-ar permite statului să beneficieze de cele 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă acordată de România.

ntr-o conferință de presă, liderul grupului parlamentar, Andrian Candu, a declarat că valabilitatea acordului cu România, precum și alți donatori externi, este compromisă de imposibilitatea guvernului în demisie de a negocia și semna acorduri internaționale. Pro Moldova vine cu un proiect de lege care exclude această interdicție din legea Guvernului, astfel încât țara să nu rateze ajutoare din cauza crizei constituționale.

Andrian Candu a menționat că programul cu Fondul Monetar Internațional, care trebuia să înceapă anul acesta, prevedea, între altele, un ajutor de circa jumătate de miliard de dolari. Acest ajutor, ca și altele, nu poate fi accesat din cauza lipsei unui guvern plenipotențiar.

„Legea interzice astăzi guvernului demisionar să semneze acorduri cu angajament financiar. Respectiv, modificarea propusă de Pro Moldova va permite guvernului în demisie să negocieze și să semneze acorduri, luând în calcul că, ulterior, aceste documente vor fi ratificate de Parlament. Guvernul ar putea face uz de această modificare pentru a aduce noi soluții pentru imunizarea populației. Sper ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi și să fie susținut, dată fiind situația incertă în care ne aflăm”, a notat deputatul.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău