Prognoză EastFruit: Producția comercială de cartofi va scădea brusc în Moldova. Motive

19 Ian. 2022, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Ian. 2022, 12:10 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Moldova consideră că în 2022 suprafața plantațiilor comerciale a acestei de cartofi va scădea brusc în țară. Motivele sunt multe, principalul fiind prețurile mici la cartofi din ultimele două sezoane.

Potrivit cultivatorilor de cartofi,au vândut cea mai mare parte a produselor din recoltă din 2021 la un preț angro de 3-3,5 lei/kg, adică cu aproximativ 15-20% mai ieftin decât în aceeași perioadă a anului 2020. La sfârșitul anului trecut – începutul acestui an, prețul pentru „a doua pâine” a crescut. În ianuarie 2022, intervalul de preț pentru cartofi era de 4-5 lei/kg. Prețul mediu al acestuia este deja semnificativ mai mare decât nivelul din ianuarie anul trecut (3,5 lei/kg). Cu toate acestea, experții asociației industriale consideră că acesta este un stimulent slab pentru fermieri de a menține zona cu cartofi la un nivel ridicat de „pandemie” – aproximativ 19-20 de mii de hectare.

Problema este că majoritatea producătorilor de legume și cartofi – culturi foarte pretențioase din punct de vedere nutrițional – nu sunt capabili să achiziționeze îngrășăminte minerale în cantitatea necesară, care au crescut de trei ori sau mai mult. Odată cu aceasta, prețul materialului săditor din import a crescut puternic și în țară. Se preconizează o creștere semnificativă a tarifelor la energie electrică – adică costul alimentării cu apă a câmpurilor. Cultivarea cartofului din Moldova necesită un nivel ridicat de muncă manuală.

Luând în considerare toți acești factori, asociația din industrie consideră că față de indicatorul de anul trecut, suprafața cultivată cu cartofi din țară va scădea cu cel puțin 15-20%.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 10:15 // Actual //  Lupu Eduard

Înainte de criza din Federația Rusă din 1998, comerțul moldovenilor cu rușii era de 58%. Așa o dependență de o singură țară Republica Moldova nu a avut nici până atunci, nici după. România deținea la acea vreme o cotă de 6,7%. După criza din 1998, din 2006, din 2013 și acum în 2022 după criza războiului din Ucraina, comerțul moldovenilor cu rușii a scăzut constant, constată economistul Veaceslva Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, din 2006 și până în 2012 exporturile în Federația Rusă au cunoscut o recuperare, dar nu de durată. Din 2014, când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, Federația Rusă a impus sancțiuni Chișinăului, este în scădere continuă comerțul dintre cele două părți. În primele trei luni ale anului curent ponderea Federației Ruse în exporturile Republicii Moldova a ajuns la 5,4%.

Acum la capitolul piața de desfacere a mărfurilor moldovenești, Federația Rusă nu mai contează pentru Republica Moldova, cu excepția a două produse de bază: merele și strugurii. În schimb, România a crescut constant. După intrarea României în UE, Republica Moldova a fost beneficiarul indirect al acestui fapt. Companiile care au mers cu investiții în România s-au extins și în Republica Moldova. În prezent, ponderea României în exporturile Republicii Moldova este de 31,7%, sau o creștere de 4,7 ori față de 1997 și de 3 ori mai mult decât următoarele țări din clasament, Turcia și Italia, care deține câte 11% din cotă de export a Republicii Moldova”, a punctat economistul.

Exporturile moldovenești, în primele trei luni ale anului 2022, au cunoscut o creștere spectaculoasă. Importurile, s-au majorat și ele, însă nu ca volum, dar în ceea ce privește prețul. Comerțul extern al Republicii Moldova a fost influențat atât la capitolul exporturi, cât și la capitolul importuri, de contextul internațional legat de creșterea prețurilor, dar și de războiul din Ucraina.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău