Putin a anunțat o nouă conductă de petrol către China, în paralel cu „Puterea Siberiei 2” care există doar pe hârtie

18 Mai 2024, 09:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:37 // Actual //  Lupu Eduard

Dictatorul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea furniza Chinei nu doar gaze, ci și petrol prin Mongolia. El a mai spus că Beijingul și-a confirmat interesul de a promova gazoductul „Puterea Siberiei 2” în acest scop, dar nu a spus că s-au încheiat acorduri specifice.

„În plus, atât o conductă de gaz, cât și o conductă de petrol pot fi amplasate pe același coridor… Toate opțiunile sunt posibile, toate sunt acceptabile și fezabile din punct de vedere economic. Trebuie să o alegem pe cea mai bună. Sunt încrezător că și această lucrare va fi finalizată”, a declarat Putin, vineri 17 mai, la finalul vizitei sale în China, reluând o idee care a fost discutată în 2018, potrivit Reuters.

În pofida comentariilor optimiste ale lui Putin și după ani de discuții despre proiectul propus „Puterea Siberiei 2”, Rusia și China nu au ajuns încă la un acord privind construcția acestuia. Proiectul a căpătat o relevanță sporită pentru Rusia, care încearcă să crească livrările de gaze către China pentru a compensa scăderea exporturilor sale către Europa din cauza războiului din Ucraina.
Putin a spus că este un proces complex care include probleme de preț, dar economia în creștere a Chinei are nevoie de energie și nu există un furnizor mai de încredere decât Rusia. Potrivit acestuia, proiectul va fi protejat și de sancțiunile occidentale.

„Nimeni nu va putea sta în calea acestui lucru, nici sancțiuni împotriva flotei de cisterne, nici măcar sancțiuni împotriva instituțiilor financiare. Vom cumpăra și vinde totul în monedele noastre naționale. Deci interesul ambelor părți este confirmat”, a spus liderul de la Kremlin.

Rusia trimite în prezent gaz în China prin conducta Power of Siberia, care a început să funcționeze în 2019 și trece prin Siberia de Est până în nord-estul Chinei. Experții spun că, din moment ce China nu este de așteptat să aibă nevoie de aprovizionare cu gaze suplimentare până în 2030, Beijingul poate negocia din greu pentru prețul unei a doua conducte prin Siberia. Moscova nu a spus cât va costa conducta „Puterea Siberiei-2” lungă de 2.600 de km și cum va fi finanțată. Unii analiști estimează valoarea sa la 13,6 miliarde de dolari.

Moscova sprijină intențiile Chinei de a localiza producția în Rusia și este gata să ofere beneficii investitorilor
Vineri dimineață, Putin a mers la Harbin, oraș fondat de coloniști ruși. Este clar de ce orașul chinez Harbin a fost ales pentru vizita lui Vladimir Putin. Orașul a fost odinioară dominat de cetățeni ruși și are o arhitectură clasică rusă, inclusiv o clădire precum faimoasa catedrală ortodoxă, scrie BBC.
Prima oprire a fost la un memorial al soldaților sovietici, unde a depus un buchet de flori roșii. Apoi, liderul de la Kremlin a mers la un târg comercial China-Rusia. A rostit un discurs în care le-a promis chinezilor energie și i-a invitat să deschidă unități de producție în țara. Le-a promis investitorilor beneficii.

„Parteneriatul inseparabil ruso-chinez are o influență directă asupra dezvoltării economiilor celor două țări. Va oferi securitate energetică, va stimula crearea de noi industrii și locuri de muncă bine plătite, va îmbunătăți bunăstarea și calitatea vieții pentru cetăţenii țărilor noastre. Alianța noastră strategică în domeniul energetic a devenit un cadru principal al pieței globale a resurselor energetice. Sunt sigur că se va consolida în continuare. Sunt implementate proiecte reciproce la scară largă în domeniul colaborării industriale”, a declarat Putin.
De la declanșarea invaziei din Ucraina, cele două țări și-au întărit relațiile. Iar asta a ținut Moscova pe linia de plutire, în fața sancțiunilor occidentale. La întâlnirea de ieri, Putin și Xi Jinping au ajuns la concluzia că trebuie să-și întărească parteneriatul, inclusiv în plan militar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iun. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2024, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Casa familiei prinţesei Diana a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în 22 de ani, la preţul de 10,95 milioane de lire sterline, adică aproape 13 milioane de euro, pe site-urile Whetherell şi Chestertons.

Casa, construită la începutul anilor 1980, a aparţinut contesei Raine Spencer, soacra lui Lady Di. Înaltă de patru etaje, aceasta este situată în Mayfair, Londra.

„Cu legăturile sale cu aristocraţia şi regalitatea, ne aşteptăm ca această casă să atragă un interes puternic din partea cumpărătorilor exigenţi din întreaga lume. Aceasta este o casă trofeu cu o istorie ilustră”, a declarat Danish Arif, şeful vânzărilor Mayfair la Chestertons, potrivit Cityam.

Casa de 430 de metri pătraţi are mai multe camere, inclusiv un hol de primire, o sală de recepţie, mai multe bucătării, un lounge, o bibliotecă, două dormitoare cu dressing-uri şi băi proprii, un apartament separat cu un lounge care se deschide pe o terasă orientată spre sud, un dormitor pentru oaspeţi şi locuinţe pentru personal. O scară duce la fiecare dintre cele patru etaje.

Potrivit agenţiei imobiliare Wetherell, casa are un DPE (diagnostic de performanţă energetică) de clasa E.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău