Putin lovit în cel mai sensibil punct: Pierde cea mai importantă resursă de război

03 Iun. 2023, 07:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 07:27 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul provocat de Putin în Ucraina acum mai mult de 15 luni a necesitat resurse uriașe pentru Rusia, dar rezultatele armatei sale pe câmpul de luptă au fost dezastruoase.

Acum, liderul de la Kremlin primește o lovitură în cel mai sensibil punct: pierde o mare parte din veniturile provenite din exporturile de petrol și gaze, diminuându-i drastic capacitatea mașinii sale de război.

Câștigurile din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au scăzut cu 52% în primele patru luni ale acestui an, iar aceste venituri reprezintă 40-45 % din bugetul Moscovei, ceea ce înseamnă o gaură uriașă, ce nu poate fi acoperită din alte domenii, potrivit The Sydney Morning Herald.

Sancțiunile împotriva Rusiei au fost povestea de succes necunoscută a democrațiilor avansate. Capacitatea lui Vladimir Putin de a duce război militar împotriva Ucrainei și război geopolitic împotriva lumii libere se diminuează sistematic cu fiecare lună care trece.

Anul trecut, Putin nu a avut nicio dificultate în a-și finanța invazia din câștigurile extraordinare ale creșterii prețului energiei, cauzate în mare parte de propriile sale acțiuni. Dar acum, în 2023, sancțiunile ”mușcă” masiv din veniturile Moscovei.

Europa a supraviețuit pierderii gazului lui Putin într-o formă mai bună decât și-ar fi imaginat cei mai mulți analiști, în urmă cu un an, mai puțin Putin. Prețurile s-au prăbușit la 25 de euro (41 de dolari) /MWh de la un vârf de 304 euro în august anul trecut.

Nu mai trebuie să ne temem de un al doilea și chiar mai dureros șoc energetic în această iarnă. Rezervoarele de stocare a gazelor sunt deja pline cu 75% în Germania și cu 74% în Italia, cu cel puțin 20 de puncte mai mult decât norma sezonieră.

Rusia a pierdut aproape toată piața sa europeană de gaze și nu are conductele pentru a-și transfera exporturile din Siberia de Vest în Asia. Cererea de gaze a Europei este de acum înainte pe o pantă descendentă rapidă.

Putin a ajuns într-o fundătură

Însă, Rusia vinde masiv cantități mari de petrol, dar la un preț destul de mic, față de anul trecut. Acum, plafonul de preț pus de G7 și UE la 60 de dolari pe baril a dus la scăderea drastică a veniturilor Rusiei.

Agenția Internațională pentru Energie spune că țițeiul Urals din Rusia s-a tranzacționat la o medie de 52 de dolari în primul trimestru din 2023, jumătate față de nivelul de acum un an și o reducere de 25-30 de dolari față de Brent.
Folosirea flotei ”fantomă” de către Rusia are un cost ridicat. Aproximativ 80% din exporturile rusești de petrol și produsele sale părăsesc porturile vestice din Marea Baltică și Marea Neagră. Sistemul a fost conceput pentru a furniza Europei țiței.

Călătoria dus-întors de la Sankt Petersburg la Hamburg durează șase zile. Călătoria dus-întors la Shanghai durează 90 de zile, cu tarife de transport, taxe pentru echipaj și costuri pentru combustibil. Plus problema legată de tranzitarea prin Canalul Suez, pe unde nu pot naviga marile tancuri petroliere.

Pe Putin îl costă cu 12 dolari pe baril mai mult, exportul petrolului în Asia, comparativ cu Europa. China și India au profitat de situație și cumpără la un preț mic din Rusia. Profesorul Alan Riley de la Atlantic Council a spus că Rusia ”nu câștigă mai mult de 20 de dolari pe baril, față de costul de producție” din vânzările din Asia.

Toate problemele legate de exporturile de gaze și petrol ale Rusiei îl pun pe Putin în situația de a nu mai putea să-și finanțeze războiul din Ucraina. Deficitul bugetar al Rusiei pentru primele patru luni ale acestui an a crescut la 40 de miliarde de dolari, depășind ținta pentru întregul an 2023.
Țara nu se mai poate împrumuta în străinătate – nici măcar China nu intervine cu bani reali – și nu are o piață profundă de obligațiuni în țară. Putin a ajuns într-o fundătură în război și nu există soluții de ieșire din ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău