Bomba zilei! Raiderul Platon anunță că se lansează în politică: Toată viața am evitat acest lucru

02 Iun. 2023, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2023, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Fugarul Veaceslav Platon, acuzat de implicarea în celebru Laundromat (au fost spălate 22 de miliarde de dolari), anunță că se lansează în politica din Republica Moldova.

Toată viața am evitat cu orice preț politica. A considerat această afacere murdară și ingrată. Rezultatul a fost venirea la putere a tot felul de ticăloși, escroci și mincinoși. Eu însumi am suferit foarte mult din cauza asta. Prin urmare, nu am altă soluție decât să intru eu în politică și să încerc să transform țara într-un stat modern, foarte dezvoltat, în care să se vorbească despre sărăcie ca și cum ar fi un trecut îndepărtat, unde fiecare cetățean va putea pune în aplicare potențialul, iar statul se va transforma într-un prieten amabil, grijuliu, înțelept, preocupat de singurul scop – bunăstarea cetățenilor săi”, anunță Palton pe pagina sa de Facebook.

Veaceslav Platon (n. 24 ianuarie 1973, Căușeni) este fost politician și om de afaceri. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 până în 2010 pe listele Alianței Moldova Noastră, fiind considerat unul din cei mai bogați moldoveni. Acesta este acuzat de participare în diverse scheme ilegale, fiind poreclit „raiderul numărul 1 din spațiul CSI”. În 1998, Platon a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon este pus sub învinuire în dosarul Laundromat.

În timp ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se ascunde de justiția moldovenească la Londra, la Chișinău, în lipsa lui, se desfășoară procesul penal în care fostul deputat fugar este judecat pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Platon nuu se află sub sancțiunile emise recent de UE în raport unde apăre numele lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Ieri și Canada a anunțat despre aplicarea sancțiunilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău