Putin, slăbit de criza militară din Ucraina

13 Sept. 2022, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2022, 10:04 // Actual //  Lupu Eduard

Liderul de la Kremlin este ținta a două solicitări de demitere, care, chiar dacă nu au șanse de reușită, reflectă oboseala populației în fața unei campanii militare care durează de mai bine de șase luni, scrie Lemonde.fr.

Două grupuri de deputați municipali din Sankt Petersburg și Moscova au cerut vineri, 9 septembrie, ca Vladimir Putin să părăsească puterea, pe fondul unui fiasco militar în Ucraina și al alegerilor locale din țară. Motivul invocat de aleși este usturător: președintele rus a eșuat, potrivit acestora.

Consiliul deputaților din municipiul Smolninskoye (un district din Sankt Petersburg) a trimis o misivă oficială Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, cerând demiterea șefului statului. Textul spune că ostilitățile din Ucraina „dăunează securității Rusiei și a cetățenilor săi”, precum și economiei, și nu au reușit să oprească avansul NATO către granițele ruse, scrie lemonde.fr.

Potrivit acestor oficiali municipali aleși, acțiunile șefului Kremlinului intră sub incidența articolului 93 din Constituție, potrivit căruia președintele poate fi demis din funcție pentru „trădare”. Autorul apelului, Dmitri Paliuga, l-a postat pe Twitter. Deputatul susține că Vladimir Putin este responsabil pentru „moartea bărbaților ruși apți de muncă, pentru declinul economic național, pentru exodul creierelor din Rusia și expansiunea NATO către est”.

„Vă cerem să renunțați la funcție”

Mai puțin acerbă și neconținând nicio referire directă la războiul din Ucraina, scrisoarea adresată lui Vladimir Putin de către deputații municipali din districtul Lomonossov din Moscova îl invită și pe șeful statului să demisioneze. „Studiile arată că locuitorii țărilor în care puterea se schimbă în mod regulat trăiesc în medie mai bine și mai mult decât în cele în care liderul părăsește funcția doar cu picioarele înainte”, scriu aleșii, cu referire la cei douăzeci și doi de ani petrecuți de Vladimir Putin la putere.

„Retorica pe care o folosești tu și subalternii tăi a fost multă vreme împletită cu intoleranță și agresivitate, care în cele din urmă au aruncat țara noastră înapoi în epoca Războiului Rece. Rusia a început să fie din nou temută și urâtă, amenințăm din nou întreaga lume cu arme nucleare”, continuă scrisoarea, care se termină astfel: „Vă cerem să renunțați la funcție, pentru că părerile dumneavoastră, modelul dumneavoastră de management sunt depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și a potențialului uman al acesteia”.

Cei șapte deputați municipali din Sankt Petersburg au fost invitați la poliție, apoi au fost eliberați. Asta nu înseamnă că apelul lor, fără precedent, va rămâne nepedepsit. Pe 8 iulie, deputatul Alexei Gorinov a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că și-a exprimat public opoziția față de războiul din Ucraina.

„Este un act foarte curajos”, crede Mihail Lobanov, un adversar de stânga. ”Ei au exprimat public ceea ce cred. Din păcate, sunt sigur că în Rusia de astăzi vor întâmpina mari probleme. Este clar că astăzi zeci de milioane de oameni din țara noastră sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă, dar le este frică să vorbească, să scrie, să publice”.

Frustrare surdă

Abordarea, care nu are nicio șansă de reușită, reflectă o oboseală, chiar o frustrare surdă a electoratului rus în fața unei campanii militare care durează de mai bine de șase luni fără a da rezultatele promise. La începutul acestui an, mass-media de stat rusă a prezentat timp de săptămâni anunțata invazie a Ucrainei ca pe o invenție a Occidentului. Apoi, la izbucnirea ostilităților pe 24 februarie, comentatorii politici autoritari au susținut brusc că „operațiunea militară specială” va dura trei zile și va instala un regim pro-Kremlin la Kiev.

Chiar și după reducerea ambițiilor sale, Rusia nu a reușit să ocupe tot Donbasul. Teritoriile cucerite în regiunile Zaporijijia și Herson par acum vulnerabile la un contraatac ucrainean, așa că autoritățile ruse au decis, duminică 11 septembrie, să amâne pe termen nelimitat proiectul de a organiza acolo „referendumuri” pentru a le alipi Federației Ruse.

Încă timidă, revolta s-a extins și în cercurile naționaliste, ulcerate de fiasco-ul armatei ruse din regiunea Harkov. Unii dintre analiști, inclusiv Igor Girkin, pun responsabilitatea eșecurilor militare pe umerii lui Vladimir Putin. Acesta nu ar fi pus în joc suficiente mijloace pentru a-l învinge pe adversar, în special prin refuzul de a opta pentru mobilizarea generală. Mulți subliniază, de asemenea, presupusa incompetență a ministrului apărării, Serghei Șoigu (care el însuși nu a servit niciodată sub drapel, în ciuda uniformei acoperite cu medalii) și a șefului de stat major, Valeri Gherasimov.

Putin „se distrează de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”

„Puterea Rusiei nu ia în serios evoluțiile militare”, scrie politologul Serghei Markov pe canalul său de Telegram, care de obicei își exprimă loialitatea neclintită față de putere. „Trebuie să fim mai duri și să trimitem mult mai mulți soldați pe front”. Imaginile puterii sărbătorind, duminică, „Ziua Moscovei”, cu artificii, în timp ce armata rusă bate în retragere în Ucraina, au provocat un val de exasperare pe rețelele de socializare ruse.

„Ignorând catastrofa care se desfășoară pe front, Putin a participat la sărbători toată ziua”, notează politologul independent Abbas Galiamov. Calculul puterii este că partea cea mai loială a electoratului, văzând liderul mergând senin, va spune: „Asta înseamnă că toată lumea intră în panică degeaba, nu se întâmplă nimic groaznic, altfel președintele nu s-ar comportaa atât de calm. Doar că cealaltă parte a loialiștilor este supărată și crede că lui [Putin] nu-i pasă că băieții mor acolo. I-a trimis la moarte și se distrează de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Mai mult decât alegerile locale de duminică, desfășurate în întregime sub controlul autorităților și fără mize reale, dezastrul militar din Ucraina aduce febrilitate Kremlinul. Prin crearea unei diviziuni, inclusiv între susținătorii regimului, războiul supune sistemul politic rus la cel mai serios test de stres de la primul val de proteste organizat de opoziție în 2012.

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău