Economia lui Putin primește o altă lovitură: Asia începe să-i închidă ușa Rusiei

13 Sept. 2022, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2022, 09:30 // Actual //  Lupu Eduard

În lunile care au urmat invaziei Ucrainei de către Moscova din 24 februarie 2022, a părut că Rusia a reușit să înlocuiască cu succes pierderea pieței din Europa la gaze naturale, petrol și alți combustibili fosili.

Acest lucru a fost făcut prin redirecționarea exporturilor Kremlinului spre Asia, dar iată că acum exporturile sale de cărbune au scăzut spre această nouă destinație, la minimum ultimelor 4 luni.

Analiștii de la Kpler au anunțat că exporturile maritime ale Rusiei la toate tipurile de cărbune către Asia au coborât la cel mai scăzut nivel în august față de cele 4 luni anterioare, potrivit Reuters.

Astfel, exporturile de cărbune ale Rusiei spre Asia au ajuns la 10,15 milioane de tone (maritime) în luna august 2022, în scădere de la 12,16 milioane de tone în iulie și 12,42 de milioane de tone în iunie.

Potrivit Kpler, exporturile de cărbune ale Rusiei către China au fost de 5,01 milioane de tone în august, în coborâre de la 5,87 de milioane de tone în iulie. Exporturile Moscovei către India au fost de 1,8 milioane de tone în august, în creștere de la 1,51 milioane de tone în iulie și 1,69 de milioane de tone în iunie.

India a reprezentat cel mai mare succes al Rusiei din Asia, având în vedere că înainte de invazia din Ucraina, importurile Indiei variau de la 300.000 de tone până la 700.000 de tone lunar, ceea ce înseamnă că volumele de cărbune s-au dublat de la începerea războiului.

În schimb, Japonia a fost un cumpărător de top al cărbunelui din Rusia în Asia, înainte de invazia din Ucraina, dar acum exporturile Moscovei către Tokyo au scăzut, la 408.049 de tone în august față de 780.053 în iulie.

Coreea de Sud, al patrulea importator din Asia al Rusiei, a cumpărat, de asemenea, mai puțin de la Moscova, exporturile rusești de cărbune ajungând în august de 1,05 milioane de tone, scăzând de la 2,34 de milioane de tone în iulie și 2,85 de milioane de tone în iunie.

Exporturile mai slabe ale Rusiei către Asia vin în ciuda prețurilor mai mici. Indonezia, cel mai mare exportator mondial de cărbune, exportă de obicei cărbune cu valoare energetică mai scăzută, iar piețele sale principale sunt China și India.

În ciuda reducerilor ample din august, Rusia se luptă să aducă mai mult cărbune în Asia, dar volumele ridicate din China și India nu sunt suficiente pentru a compensa livrările mai scăzute către Japonia, Coreea de Sud și alti cumpărători precum Taiwan.

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău