Raliul nebunesc al dolarului iscă temeri privind repetarea crizei asiatice din 1997

04 Oct. 2022, 16:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2022, 16:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Vigoarea dolarului american, ali­mentată de majorarea dobânzilor de către Fed şi o economie solidă, generează îngrijorări privitoare la posibila implozie a unei monede şi izbucnirea unei crize majore de genul celei asiatice din 1997, notează Le Figaro.

„Mişcările sunt evident ex­tre­me”, rezumă Brad Bechtel, din ca­drul Jefferies. „Iar dolarul poate urca din ce în ce mai sus. Prin urma­re, ne putem regăsi într-o situaţie dezastru­oasă” pentru unele monede.

Rupia pakistaneză a pierdut 29% în raport cu dolarul într-un an, iar lira egipteană 20%. Creşterea pre­ţului petrolului şi cerealelor a am­plificat deficitul comercial şi inflaţia ţărilor respective, iar aprecierea do­larului nu a făcut decât să accen­tueze acest fenomen, scrie ZF.

Ţările cu fundamente economice fragile vor fi primele testate în cazul în care temperatura ar urma şi mai mult pe pieţele valutare, anticipează Win Thin, de la BBH Investor Services.

„Există o presiune enormă pe sistemul financiar în prezent şi nu este decât o chestiune de timp până când va izbucni o nouă criză în alte părţi ale lumii”, avertizează Adam Button, din cadrul ForexLive.

Pentru Erik Nelson, de la Wells Fargo, diferenţa notabilă faţă de cri­za din 1997 este că „nu există multe parităţi fixe în prezent, cel puţin în rândul marilor ţări emergente“.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău