Republica Moldova: Importuri semnificative de semințe de floarea-soarelui în sezonul 2023/2024

20 Iul. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

În sezonul 2023/2024 (iulie 2023 – iunie 2024), Republica Moldova a înregistrat importuri semnificative de semințe de floarea-soarelui, totalizând 10,4 mii tone. Deși țara este un exportator net, importurile au jucat un rol crucial în asigurarea continuității producției locale.

Cele mai mari importuri lunare au fost efectuate în perioada august-octombrie 2023, variind între 2,5 și 2,8 mii tone lunar. Principala entitate responsabilă pentru aceste importuri a fost uzina „FLOAREA SOARELUI” SA, care a adus din Ucraina 7,8 mii tone de semințe de floarea-soarelui. Aceasta a permis uzinei, cu o capacitate de procesare de 36 mii tone lunar, să funcționeze timp de o săptămână.

Restul importurilor de semințe au constat în material semincer sau soiuri speciale utilizate pentru patiserie sau fabricarea de produse din segmentul snack-food. Deși licențierea importului de semințe de floarea-soarelui a fost aprobată, în perioada ianuarie-iunie 2024 niciun agent economic procesator nu a efectuat importuri.

Importurile de semințe de floarea-soarelui din soiurile obișnuite au provenit în principal din Ucraina, în cantitate de 7,9 mii tone, la un preț mediu de 6,6 lei/kg. Din această cantitate, 7,8 mii tone au fost preluate de „FLOAREA SOARELUI” SA în perioada august-octombrie 2023. Restul de 100 tone au fost importate sub formă de material semincer.

Pentru soiurile care nu se cultivă în Republica Moldova, importurile au provenit din diverse țări. Printre acestea se numără Turcia, cu 726 tone la 122 lei/kg, Kazahstan cu 295 tone la 49 lei/kg, și alte cantități din Uzbekistan și Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău