Republica Moldova în topul digitalizării serviciilor publice: „Intră în hora digitalizării”

12 Sept. 2024, 15:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2024, 15:46 // Actual //  bani.md

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) lansează campania națională „Intră în hora digitalizării!”, care promovează accesul la servicii publice digitale. Campania încurajează toți cetățenii să devină parte a transformării digitale, subliniind unitatea și colaborarea prin simbolul tradițional al horei, reinterpretat într-un cadru modern.

Republica Moldova continuă să facă pași decisivi către digitalizarea completă a serviciilor publice, devenind un lider regional în acest domeniu. În prezent, cetățenii țării noastre au acces la 288 din cele 636 de servicii publice disponibile online, o realizare majoră ce contribuie la sporirea transparenței, reducerea birocrației și îmbunătățirea calității vieții. Digitalizarea având un rol esențial în promovarea unui mediu economic dinamic și transparent, facilitând accesul cetățenilor la informații și servicii guvernamentale. Acest proces este un pas crucial în reducerea corupției și în crearea unui stat eficient și responsabil, care cultivă încrederea cetățenilor.

„Digitalizarea nu este doar o tendință globală, ci o necesitate pentru a oferi cetățenilor acces simplu și eficient la servicii publice. Prin această campanie, ne propunem să aducem serviciile publice disponibile în format electronic mai aproape de oameni, indiferent de vârstă sau localitatea din care provin. Hora, ca simbol al unității și colaborării, reflectă perfect esența digitalizării – un proces în care toată lumea este invitată să participe. Suntem convinși că digitalizarea poate simplifica viața fiecăruia dintre noi, contribuind la crearea unei societăți moderne și conectate.”, a declarat Andrei Prisacari, directorul Agenției de Guvernare Electronică (AGE).

Inițiativa se va desfășura până în aprilie 2025. În acest răstimp, pagina oficială a Agenției de Guvernare Electronică – egov.md – va conține un compartiment dedicat Campaniei de comunicare „Intră în hora digitalizării!”, unde sunt incluse toate materialele aferente.

Activitățile vor include istorii ale persoanelor din mediul rural care au accesat serviciile publice în format digital prin intermediul platformelor online, precum și materiale video informative despre avantajele acestora, o emisiune TV și conținut interactiv. De asemenea, în perioada următoare vor fi organizate evenimente tematice axate pe promovarea serviciilor publice disponibile în Centrele Unificate de Prestare a Serviciilor (CUPS), active în 100 de localități din întreaga țară, precum și pe promovarea platformei e-APL, care contribuie la modernizarea administrației publice locale.

Campania națională „Intră în hora digitalizării!” este implementată în cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale” (MGSP), implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul financiar al Grupului Banca Mondială.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău