Rusia ameninţă Occidentul cu o „confruntare militară directă”

09 Iun. 2022, 20:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 20:20 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a ameninţat joi că atacurile cibernetice asupra infrastructrurii Moscovei riscă să ducă la „o confruntare militară” cu Occidentul. Ministerul rus de Externe a precizat, într-un comunicat, că SUA şi Ucraina sunt responsabile de comiterea unor atacuri cibernetice care au atacat infrastructura critică şi instituţiile de stat ale Rusiei, informează Reuters.

„Staţi liniştiţi, Rusia nu va lăsa astfel de acţiuni agresive nepedepsite”, se arată în comunicatul ministerului rus de Externe. „Măsurile pe care le vom lua vor fi atent cântărite şi ţintite, conform legislaţiei noastre şi a celei internaţionale”.

Avertismentul vine după ce site-ul ministerului Construcţiilor şi Locuinţelor a fost atacat de hackeri weekend-ul trecut. Cei care încercau să acceseze adresa website-ului ministerial, erau direcţionaţi către o pagină pe care era postat mesajul „Slavă Ucrainei!”.
De asemenea, Kremlinul face responsabil Occidentul de „militarizarea domeniului informaţional”, pe care ar încerca astfel să-l transforme într-o „arenă de confruntări interstatale, ceea ce duce la creşterea pericolului izbucnirii unei confruntări militare directe cu consecinţe neprevăzute”.
Din 24 februarie, odată cu declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe site-uri media şi ale companiilor de stat din Rusia au fost ţinta unor atacuri cibernetice.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană a acuzat în luna mai autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt. Este pentru prima dată când UE a acuzat deschis puterea rusă că a comis un atac cibernetic.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău