Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Rusia, tot mai influentă pe piața energetică. Washington Post: Rusia tinde să ofere susținere instituțiilor autocratice

12 Apr. 2021, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
12 Apr. 2021, 11:09 // Actual //  Otilia Cotruța

Republica Moldova se dorește a fi mai aproape de Uniunea Europeană, implementând standarde și politici în acest sens. Totodată, la nivel de executare, presiunea Rusiei rămâne în continuare una accentuată. Acest subiect a devenit și titlu în presa internațională. Despre asta scrie Washington Post în articolul „Moldova dorește să devină mai europeană și mai puțin coruptă. Parlamentul nu ajută”.

În articolul publicat de Washington Post în contextul împlinirii celor 100 de zile de mandat de președintă ale Maiei Sandu, se precizează că sondajele arată modalitatea în care Uniunea Europeană și Federația Rusă își fac prezentă influența în instituții politice în țări post-sovietice. Uniunea Europeană, de exemplu, promite asociere și susținere financiară pentru promovarea democrației. Influența Rusiei, în contrast, se observă prin susținerea instituțiilor autocratice prin asistență politică, economică și militară.

Bani.md a atras atenția de repetate ori asupra faptului că un monopol rusesc se instituie pe piața energetică din Republica Moldova.

Ulterior, bănuielile au fost confirmate de Agenția Națională pentru reglementare în Energetică, care a transmis o sesizare către Consiliul Concurenței în acest sens.  Alte acțiuni din partea autorităților realizate în acest sens, nu sunt cunoscute deocamdată.

Mai mult, monopolul rusesc pe piața energetică pare să fie susținut de autorități. Micii furnizori de pe piața de energie electrică din Moldova sunt impuși să semneze contracte cu unicul furnizor de curent electric din Republica Moldova, care a câștigat în toate licitațiile desfășurate de marii operatori.

De ce licitațiile puteau fi realizate pentru achiziția energiei pentru 6 luni

Licitațiile desfășurate de către principalii jucători de pe piața energiei electrice din Republica Moldova puteau fi desfășurate doar pentru o perioadă de șase luni, pentru achiziția energiei electrică până la finele lunii septembrie 2021 și nu până la final de martie 2022. Motivul principal este faptul că din data de 1 octombrie 2021, în Republica Moldova vor intra în vigoare noi reguli de funcționare a pieței energieie elctrice. Aceste modificări ar duce în mod vădit la liberalizarea pieței.

Am solicitat poziția ANRE referitoare acestui subiect. Răspunsurile autorității urmează a fi oferite în cadrul unui interviu ce va fi publicat pe Bani.md. 

Revenind la situația care se va schimba de pe data de 1 octombrie 2021 – din această zi, la procedura de  achiziție a energiei electrice pentru Republica Moldova am putea obține mai multe oferte din partea furnizorilor primari, așa cum mai multe companii vor avea posibilitatea de a participa independent la concurs. În prezent, companiile străine pot să își propună ofertele printr-un intermediar.

Victor Parlicov, expert în energetică, „IDIS Viitorul”: 

Toate premisele legislative pentru crearea unei piețe libere de energie electrică au fost deja realizate. Crearea unei piețe de eliberare presupune, de fapt, crearea a patru piețe: piața contractelor bilaterale, piața de a doua zi, piața intrazilnică și piața de balansare.

Pentru a se purcede mai departe sunt necesare elaborarea actelor secundare. Responsabili în acest sens sunt Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Moldelectrica și alții. Crearea pieței de eliberare a fost asumată, inclusiv prin aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunității Energetice în anul 2010.

Totodată, este necesară desemnarea operatorilor de piață. Cel mai probabil, acest lucru urmează a fi realizat conform exemplului României, primul operator de piață devenind Moldelectrica.

Chiar și așa, soluționarea și eliberarea teoretică a pieței energiei electrice din Republica Moldova, ar putea fi insuficientă.

O altă problemă, potrivit expertului în energetică Victor Parlicov ține de faptul că achiziționarea energiei electrice de la Centrala Electrică de la Cuciurgan duce la acumularea datoriilor la gazele naturale. „Centrala Electrică de la Cuciurgan produce energie electrică pe bază de gaze naturale, combustibil pe care nu îl achită la prețul existent pe piață. De fapt, cumpărarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan înseamnă, pentru Republica Moldova, acumularea datoriilor la Moldovagaz către Gazprom.”, ori asta înseamnă îndatorarea continuă față de Federația Rusă.

Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES) din regiunea transnistreană este controlată de grupul energetic rus Inter RAO. Aceasta acuzată că a restricționat participarea altor furnizori la licitațiile din anul curent, devenind singurul furnizor posibil de energie electrică din Republica Moldova. În acest context, dependența energetică de Moscova se acutizează, ori asta e una dintre strategiile Kremlinului pentru a-și impune influența în țările post-sovietice, după cum notează Washington Post.

Realitatea LiveCeremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
10 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Mai 2021, 07:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Inginerul aerospațial german Wernher von Braun a prezis în romanul „Project Mars”, scris în 1952, că un bărbat pe nume Elon va coloniza planeta Marte, scrie New York Post.

Wernher von Braun a dat naștere personajului „Elon” în urmă cu aproximativ 70 de ani, construind o poveste SF despre o misiune pe Marte.

Wernher von Braun este unul dintre cei mai importanți oameni de știință în domeniul dezvoltării tehnologiei rachetelor, iar povestea lui dezvăluie un Guvern de pe planeta Marte, condus de zece bărbați care îl au drept lider pe „Elon”.

Sâmbătă, 8 mai, miliardarul Elon Musk a recunoscut în emisiunea „Saturday Night Live” că suferă de sindromul Asperger, o afecțiune psihică din spectrul autist. CEO-ul SpaceX a declarat în emisiune că nu ar fi reușit să facă atâtea lucruri mărețe până acum dacă era doar un tip obișnuit.


 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile