Rușii la de la Cuciurgan, loviți în moalele capului! Moldova în premieră a cumpărat energie de la bursa din România

29 Oct. 2022, 20:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Oct. 2022, 20:08 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 29 octombrie 2022, SA Energocom a făcut prima tranzacție de cumpărare a energiei electrice pe piața bursieră română, care este parte a pieței energetice a Uniunii Europene, prin intermediul OPCOM, anunță operatorul de stat Energocom. Astfel, pentru ziua următoare au fost achiziționați 875 MWh pentru acoperirea necesităților orare, care variază în mediu de la 20 MWh până la 125 MWh, prețul mediu ponderat fiind de 132 euro/MWh.

Achiziția energiei electrice pe piața bursieră este considerată cea mai transparentă procedură de achiziție existentă şi va asigura acoperirea deficitului de energie electrică apărut urmare a livrării cantităților insuficiente de energie electrică din toate sursele contractate în prezent de S.A. Energocom dar și în legătură cu consumul sporit de energie electrică în această perioadă. Respectiv, deficitul de energie electrică va fi procurat zilnic de la OPCOM.

OPCOM S.A. este operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România și îndeplinește rolul de administrator al pieței de energie electrică, furnizând un cadru organizat, viabil și eficient pentru desfășurarea tranzacțiilor comerciale în cadrul pieței angro de energie electrică și desfășoară activități de administrare a piețelor centralizate în sectorul gazelor naturale, în condiții de consecvență, corectitudine, obiectivitate, independență, echidistanță, transparență și nediscriminare.

Totuși, Energocom vine cu îndemnul de a continua consumul responsabil al resurselor energetice pentru a depăși cu bine criza existentă.

Pretinsele autorități din stânga Nistrului au anunțat că au redus exportul de energie în Republica Moldova la 27% pe fundalul diminuării gazelor livrate de Gazprom. Centrala de la Cuciurgan este controlată de INTER RAO din Federația Rusă. Până la declanșarea crizei energetice, Republica Moldova importa 70% din necesarul de curent de la centrala din stânga Nistrului.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău