Rușii la de la Cuciurgan, loviți în moalele capului! Moldova în premieră a cumpărat energie de la bursa din România

29 Oct. 2022, 20:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Oct. 2022, 20:08 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 29 octombrie 2022, SA Energocom a făcut prima tranzacție de cumpărare a energiei electrice pe piața bursieră română, care este parte a pieței energetice a Uniunii Europene, prin intermediul OPCOM, anunță operatorul de stat Energocom. Astfel, pentru ziua următoare au fost achiziționați 875 MWh pentru acoperirea necesităților orare, care variază în mediu de la 20 MWh până la 125 MWh, prețul mediu ponderat fiind de 132 euro/MWh.

Achiziția energiei electrice pe piața bursieră este considerată cea mai transparentă procedură de achiziție existentă şi va asigura acoperirea deficitului de energie electrică apărut urmare a livrării cantităților insuficiente de energie electrică din toate sursele contractate în prezent de S.A. Energocom dar și în legătură cu consumul sporit de energie electrică în această perioadă. Respectiv, deficitul de energie electrică va fi procurat zilnic de la OPCOM.

OPCOM S.A. este operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România și îndeplinește rolul de administrator al pieței de energie electrică, furnizând un cadru organizat, viabil și eficient pentru desfășurarea tranzacțiilor comerciale în cadrul pieței angro de energie electrică și desfășoară activități de administrare a piețelor centralizate în sectorul gazelor naturale, în condiții de consecvență, corectitudine, obiectivitate, independență, echidistanță, transparență și nediscriminare.

Totuși, Energocom vine cu îndemnul de a continua consumul responsabil al resurselor energetice pentru a depăși cu bine criza existentă.

Pretinsele autorități din stânga Nistrului au anunțat că au redus exportul de energie în Republica Moldova la 27% pe fundalul diminuării gazelor livrate de Gazprom. Centrala de la Cuciurgan este controlată de INTER RAO din Federația Rusă. Până la declanșarea crizei energetice, Republica Moldova importa 70% din necesarul de curent de la centrala din stânga Nistrului.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău