„Satul European” gaură de 800 de milioane de lei și plăți total blocate de la bugetul de stat pentru companii

31 Iul. 2023, 11:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2023, 11:54 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare pe Facebook fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza lasă de înțeles că situația nu este deloc roz în Republica Moldova. „Văd în ultimul timp tot mai multă frustrare și „dezamăgire” la unii „lideri” de opinie de la Chișinău. Am putea să o luăm în derâdere în stilul „Dora”, trecând la limbajul suburban – „sam durak”…”.

„Primul exemplu – agricultura. Acei „barosani” cu jeepuri, cum le place unora să-i catalogheze. E o situație extrem de dificilă. Prețurile la majoritatea produselor s-au înjumătățit în comparație cu anul trecut. În schimb, costurile la inputuri, motorină, îngrășăminte, forța de muncă au  rămas la același nivel. Costul creditului a explodat. Debit, credit – minus mare”, spune fostul premier.

Al doilea exemplu, potrivit lui Sturza, plățile total blocate de la bugetul de stat. Puțin se vorbește public, dar sunt mii de firme furnizoare de servicii și mărfuri către stat care nu au încasat banii de luni, ani de zile! Nu se restitui la timp TVA-ul. Da, încasările la buget au scăzut mult pe fondul încetinirii consumului, dar și multe lucruri nu au acoperire bugetară. Doar în faimosul program „Satul European” gaura e de 800 milioane de lei.

„Altă supărare e legată de prețurile la resursele energetice. Deși cotațiile pe piețele internaționale au scăzut foarte mult, în Moldova nu. Nu vreau să deschid discuția aici. O să-mi pun în cap trollii unui ministru „pe nedrept blamat”, susține omul de afaceri.

Reforma în învățământ, sănătate? Concepută foarte bine, executată cu toporul.

„Reforma în justiție? Trebuie să recunoaștem – dezastru! Vetting, pre-vetting? Au promovat doar cei „buni”, dar total inutili. În schimb, clanurile lui Plaha fac „reforma” instituțiilor. Evident, în favoarea lor. În aceste „reforme” sunt implicați zeci(!) de mii de oameni! Care nu sunt de ici, de colo și cărora nimeni nu le explică mare lucru. Supărați, sigur! Răbufnesc unde? Deocamdată pe Fb. Opoziția? Dezastrul total cu „obiectul de mobilă” din Găgăuzia nu trebuie să bucure pe nimeni! Tot Maia Sandu va fi vinovată… La toate acestea se mai adaugă și factorul psihologic. Am trecut prin multiple crize – epidemică, energetice, război la hotar. Am obosit!”, precizează omul de afaceri.

Sturza explică cum toți au ajuns să fie supărați.

„Un pic de empatie? O vizită la „nivel înalt” în zonele atinse nefast de calamitate? Nu! …Continuăm să citim de pe foiță texte sterile, fără intonație și emoții. Așa am ajuns aici, supărați (foarte mulți), frustrați (și mai mulți). Bine că este Fb, Youtube, că altfel unii dintre noi ar crăpa… Printre ei și eu, dar mai fac un ocol în jurul muntelui și mă liniștesc – Totul va fi ghini!”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău