Scăpăm de dependența față de gazele rusești? Andrei Spînu: trebuie să liberalizăm piața de gaze naturale

16 Sept. 2021, 20:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 20:30 // Actual //  MD Bani

Pentru a depinde cât mai puțin de gazele naturale rusești, Republica Moldova intenționează să construiască depozite speciale, pentru a avea rezerve de gaze naturale pe teritoriul său. Despre acest lucru a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, informează Realitatea.md.

Potrivit ministrului, un alt lucru care ne va permite să diversificăm piața gazelor naturale din țara noastră este procurarea acestora și din alte surse, în acest sens fiind construit gazoductul Iași-Ungheni.

„Vrem să investim în infrastructura de stocare a gazelor, astfel încât să procurăm gaze atunci când prețul va fi mai bun și să avem rezerve atunci când prețurile vor crește. De asemenea, vrem să investim și în energia regenerabilă”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Puntul pe Azi” de la postul TVR.

Ministrul a specificat că aceste lucruri vor permite ca pe viitor țara noastră să aibă puterea de negociere cu Gazprom, astfel încât să obținem un preț cât mai bun la gazele naturale.

„Cu siguranță că trebuie să investim în infrastructură, pentru că astfel și Gazprom să ofere un preț mai bun. De asemenea trebuie să liberalizăm piața de gaze naturale, ca să putem decide de unde să procurăm gaze la cel mai bun preț….

Avem promisiunea părții române că până în octombrie, gazoductul Iași-Ungheni va fi finalizat pe ambele părți, pentru a putea fi livrate gazele naturale. Dar acum depinde și de preț, și aici vom negocia pentru a vedea care va fi prețul cel mai convenabil dintre cele două surse”, a mai spus Andrei Spînu.

Referitor la negocierile cu întreprinderea rusă Gazprom în privința unui nou contract de livrare a gazelor naturale, Spînu a zis că va lăsa acest lucru la latitudinea companiei „Moldova-Gaz”, pentru a nu lăsa politicul să se implice în chestiuni comerciale. Și asta chiar dacă Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni în cadrul companiei „Moldova-Gaz”. Același lucru se va referi și la datoriile regiunii transnistrene, pe care ministrul le pune pe seama companiei „Moldova-Gaz”, care va trebui să le gestioneze.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău