Schemele oamenilor lui Dodon cu gazul lichefiat

12 Oct. 2022, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Oct. 2022, 12:09 // Actual //  Lupu Eduard
Pe 28 septembrie 2022, Curtea Supremă de Justiție a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia unei decizii a Consiliului Concurenței din 30 noiembrie 2017, prin care autoritatea constata că două firme afiliate conducerii Partidului Socialiştilor au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la o licitație publică, scri mold-street.com.
Consiliul Concurenței anunță că, prin această decizie, a constatat participarea cu oferte trucate a întreprinderilor SRL Comerț-Gaz și SRL Dominic la licitaţia publică din 20 ianuarie 2016, organizată de către Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate.

Respectiv, pentru încălcarea constatată a art.5 din Legea concurenţei, firmei SRL Dominic i-a fost aplicată o amendă de 2.571.671 lei, iar SRL Comerț-Gaz – amendă în sumă de 998.343,33 lei.

„Cartelul constatat s-a realizat prin contact direct și s-a materializat prin schimb de informații strategice, desfășurând activitatea pe aceeași adresă identică și dispunând de angajați comuni.

Decizia dată a fost contestată în instanța de judecată de ambele întreprinderi. Curtea Supremă de Justiție, în urma examinării cauzelor date cu participarea reprezentanților părților, a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia soluției date de către Consiliul Concurenței”, se arată în comunicatul autorității de protecție a concurenței.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, la finele lunii septembrie 2017, în perioada când Consiliului Concurenței încă își defășura investigația, firma Dominic SRL, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolință și membră în acea perioadă a Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin intermediul Combar-Plus SRL, companie pe care, oficial, Irina Dolință a cumpărat-o de la Unitrees Investments, un offshore cipriot reprezentat de tatăl său, Igor Dolință. Exact după aceeași schemă tânăra a preluat anterior și Vesma-Teh SRL, o altă companie a familiei Dolință de la care PSRM închiria sediul său central din Chișinău.

Noii proprietari au declarat atunci că nu au știut despre investigația Consiliului Concurenței. „Noi de abia am cumpărat această companie. Trebuie să ne clarificăm care este situația și apoi vom decide…”, declara în 2018 Igor Dolință, care se prezinta atunci ca administrator la Dominic.

Fostul proprietar al Dominic SRL, businessmanul Vladimir Frenc, și-a cedat afacerea în schimbul a trei milioane de lei, sumă care coincide cu capitalul social al firmei. Însă contractul de vânzare-cumpărare nu l-a semnat el, ci fiica sa, Angela Golovanova.

La scurt timp după tranzacție, activele Dominic SRL au fost transmise unei noi firme Euro LPG SRL, controlată de Irina Dolință, prin Combar Plus. Euro LPG se ocupă și ea cu importul și comercializarea gazului lichefiat.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău