Potrivit datelor recente din Recensământul Populației din 2024, Chișinău, capitala Republicii Moldova, a înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri ale populației dintre capitalele europene mari în ultimul deceniu.
„Populația municipiului a crescut de la 620.000 de locuitori în 2014 la 720.000 în 2024, ceea ce reprezintă o creștere spectaculoasă de 100.000 de persoane, adică aproape 17%. Această creștere marchează un progres semnificativ față de alte capitale europene comparabile în dimensiune”, conatată economsitul Veaceslav Ioniță.
În comparație cu alte capitale europene, doar orașe mai mici, precum Tirana, Podgorica și Luxemburg, au avut o evoluție mai rapidă, însă la o scară mult mai mică. De asemenea, în ultima decadă, Chișinăul a reușit să depășească în populație capitalele Letoniei (Riga) și Lituaniei (Vilnius). În următorii 2-3 ani, capitala Moldovei va depăși și capitalele Greciei (Atena), Danemarcei (Copenhaga) și Finlandei (Helsinki), fără a include zonele metropolitane.
„Această transformare demografică marchează un pas important în procesul de urbanizare a țării. Gradul de urbanizare al Moldovei a crescut de la 38,5% în 2014 la 46,4% în 2024, iar tendințele sugerează o urbanizare continuă. Chișinăul se află într-un proces accelerat de urbanizare, un fenomen pe care alte țări europene l-au finalizat cu decenii în urmă”, mai spune Ioniță.
În contextul acestei creșteri rapide, economistul subliniază necesitatea promovării conceptului de „Zona Metropolitană Chișinău”, care ar include orașele și localitățile învecinate, cum ar fi Strășeni, Ialoveni, Anenii Noi și Criuleni. Populația acestei zone metropolitane depășește deja 950.000 de locuitori și se preconizează că, în câțiva ani, va atinge pragul de 1 milion de persoane.
Chișinău nu mai este doar un oraș mic din estul Europei; se află pe cale să devină o capitală de talie medie europeană, un centru dinamic care atrage tot mai mulți oameni și se transformă constant.