Semnal clar de la Bruxelles: „Va continua decarbonizarea, dar fără dezindustrializare”

23 Mart. 2024, 06:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2024, 06:57 // Actual //  bani.md

Liderii din sectoarele de bază ale industriei, ce reprezintă companii cu afaceri de 550 de miliarde de euro şi 7,8 milioane de angajaţi ai Europei, au lansat Declaraţia de la Anvers care conturează zece acţiuni concrete, inclusiv integrarea Acordului Industrial European în Agenda Strategică Europeană, în cadrul Summit-ului Industriei Europene. 73 de lideri din 20 de sectoare industriale au semnat această declaraţie în faţa prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, şi preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

România a fost reprezentată la Summitul Industriei Europene de la Anvers de  Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex, cea mai mare companie industrială antreprenorială.

„Se pare că acum decidenţii de la Bruxelles au înţeles efectele de mantă ale jocului mondial şi vor trece la aplicarea corecţiilor necesare prevăzute în Declaraţia de la Anvers! Pentru cei ce nu sunt interesaţi de domeniul macroeconomic rezum totul la fraza cheie spusă ca şi angajament de către premierul Belgiei: „va continua decarbonizarea, dar fără dezindustrializare!” Să vedem acum când se va trece la fapte!”, a declarat ştefan Vuza, Preşedinte Consiliul de Administraţie Chimcomplex.

Declaraţia de la Anvers este un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene şi consolidarea sectoarelor industriale de bază şi asigurarea competitivităţii şi rezilienţei acestora în contextul schimbărilor geopolitice.

Avertismentul industriaşilor privind lipsa de competitivitate a Europei faţă de concurenţii Chinei şi a SUA vine la doar câteva luni după ce UE a finalizat reglementările climatice pentru toate sectoarele economice.

Producţia industrială chimică a Europei a scăzut cu încă 8% al treilea an consecutiv, conform Cefic Chemical Trends Report, Dec. 2023.

La celalalt pol producţia de chimicale din China este la cele mai mari niveluri atinse vreodată, cu 9,6% mai mare în 2023 decât în 2022 totul fiind exportat către Europa.

“Planul de decarbonizare asumat de UE, plan disproporţionat faţă de emisiile de care este în mod real responsabil blocul european raportat la nivel mondial, este în impas. Toată industria europeană ce este mare consumatoare de energie funcţionează la jumătate din capacitate şi aici mă refer la metalurgie, chimie, ciment, hârtie . Iar motivul este energia care este de trei ori mai scumpă faţă de blocul American, Arab sau Asia-China. (…) Dacă prin politici energetice nerealiste se vor închide industriile de bază, în mai puţin de trei ani, orice produs fabricat în Europa va deveni prea scump iar populaţia va alege să cumpere produsele ce vin din import care sunt deja la preţuri mult mai mici”, a spus Vuza.

Prin această declaraţie se solicită  transformarea Europei într-un lider global în furnizarea de energie cu emisii reduse de carbon, printr-un parteneriat strategic, inclusiv un sprijin mai puternic pentru proiectele UE. Semnatarii Declaraţiei sunt industriaşii de top ai Europei, din sectoare precum: chimie, hârtie, metalurgie, minerit, aluminiu, petrol şi gaze, ciment, îngrăşăminte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 09:53 // Actual //  Ursu Victor

Rusia importă în secret motoare chinezești pentru drone de atac, disimulate în documente ca fiind „echipamente de refrigerare industrială”, potrivit unei investigații realizate de Reuters, care citează trei oficiali europeni din serviciile de informații și o serie de documente vamale și comerciale, scrie Reuters.

Conform surselor, aceste componente sunt destinate întreprinderii rusești „Kupol”, producătorul dronelor de atac de tip „Garpia-A1”, utilizate pe frontul din Ucraina. Motoarele sunt livrate din Beijing către Moscova și apoi redirecționate către uzina din Ijevsk, unde are loc asamblarea finală.

Pentru a evita controalele de export impuse de Beijing, transporturile au fost etichetate în acte ca „sisteme frigorifice industriale”. Livrările au fost efectuate în mod regulat de companiile aeriene Sichuan Airlines și China Southern Airlines, chiar și către entități aflate sub sancțiuni internaționale.

Un document intern al companiei „Kupol”, obținut de Reuters, arată că aceasta a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării pentru fabricarea a peste 6.000 de drone Garpia-A1 în 2025, de trei ori mai multe decât cele aproximativ 2.000 produse în 2024. Până în aprilie 2025, fuseseră deja livrate peste 1.500 de unități.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, dronele de tip Garpia-A1 sunt folosite de Rusia pentru atacuri de mare distanță asupra țintelor militare și civile din interiorul Ucrainei. Estimările Kievului indică un ritm de utilizare de aproximativ 500 de drone pe lună, ceea ce face din acest model unul dintre cele mai utilizate în arsenalul aerian rusesc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA