Serbia își dă pe mâna rușilor securitatea energetică

29 Ian. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Ian. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul mineritului și energiei din Serbia, Dubravka Djedovic-Negre, a catalogat Rusia drept un garant al stabilității energetice și al securității republicii.

Rusia acționează ca un garant, pe fondul crizei energetice care a cuprins Uniunea Europeană. Ministrul și-a exprimat această opinie vineri, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Boțan-Harcenko, transmite Agenţia de presă TASS. Ministrul a mai subliniat importanța gazoductului Balkan Stream ”pentru aceste vremuri dificile”.

Potrivit ministrului, producția de combustibil este acum suficientă pentru a furniza pentru 300.000 de consumatori din Serbia. ”Graţie Rusiei, indiferent de criza energetică cu care luptă întreaga Europă, cetățenii [Serbiei] pot conta pe o aprovizionare neîntreruptă cu absolut toate produsele petroliere’‘, a spus ministrul. Ambasadorul Rusiei în Serbia, Boţan-Harcenko, și-a exprimat convingerea pentru continuarea cooperării dintre Rusia și Serbia în sectorul energetic.

La 19 iulie 2022, omul de afaceri și deputatul sârb Bogoljub Karić a declarat că Rusia ar trebui să furnizeze neîncetat de acum încolo Serbiei gaze la un preţ de 100 USD per mia de metri cubi de gaze . Pe 14 iulie, ministrului minelor şi energiei al republicii a anunțat că ţara sa va putea achiziționa până la 40% din cantitatea necesară de gaze dar nu de la Rusia, ci de la alți furnizori, începând de anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău