Iarna extremă a înghețat Afganistanul. Temperaturi de minus 33 de grade

28 Ian. 2023, 19:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 19:19 // Actual //  Lupu Eduard

Cel puţin 166 de persoane au murit din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Afganistanului în ultimele 20 de zile, a anunţat, sâmbătă, un reprezentant al ministerului afgan pentru gestionarea catastrofelor.

Potrivit lui Abdul Rahman Zahid, alte 88 de persoane au murit în ultima săptămână, ridicând bilanţul total al victimelor la 166, potrivit datelor colectate din 24 dintre cele 34 de provincii ale ţării.

Oficialul afgan a explicat într-un mesaj video că aceste decese au fost cauzate de inundaţii, incendii şi scurtcircuite produse la radiatoare care funcţionează pe bază de gaz, folosite pentru încălzirea locuinţelor. Valorile indicate de termometre au scăzut până la -33 de grade Celsius în anumite regiuni afgane după data de 10 ianuarie.

Aceste temperaturi extreme au fost însoţite uneori de ninsori abundente şi de ploi îngheţate, în timp ce întreruperi ale reţelei de alimentare cu electricitate se produc frecvent.

Organizaţiile de ajutor umanitar au atenţionat înaintea sosirii acestui val de frig că mai mult de jumătate dintre cei 38 de milioane de locuitori ai Afganistanului se află în pragul foametei şi că aproape 4 milioane de copii afgani suferă de malnutriţie.

O sută de locuinţe au fost distruse sau avariate şi aproape 80.000 de vite – o resursă crucială în această ţară extrem de săracă – au murit din cauza frigului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat în această săptămână că 17 persoane au murit într-un sat din provincia Badakhshan din nord-estul Afganistanului din cauza „unei infecţii respiratorii acute”.

„Condiţiile meteorologice dificile au împiedicat echipajele de urgenţă să ajungă în zonă”, au deplâns reprezentanţii OMS.

Ajutorul umanitar internaţional a fost redus considerabil după revenirea la putere a talibanilor în Afganistan în urmă cu peste doi ani, după retragerea trupelor americane.
Guvernul taliban le-a interzis femeilor afgane să lucreze pentru organizaţii umanitare, obligându-le pe multe dintre acestea să îşi suspende operaţiunile.

Graţie unei excepţii adoptate pentru sectorul sănătăţii, anumite ONG-uri au putut să îşi reia ulterior activităţile din Afganistan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Patru dintre primele 5 cele mai impresionante obiective turistice din lume, incluse în clasamentul celor mai importante 99 de atracţii, se află în Europa.

Stasher, specialist în depozitarea bagajelor, a realizat un clasament al celor mai importante 99 de atracţii turistice din lume.

Ţinând cont de recenziile Google, de calitatea cazării, de distanţa până la cel mai apropiat aeroport internaţional, de siguranţa turiştilor şi de popularitatea în TikTok, fiecare atracţie a fost astfel cotată, notează Euronews.

Patru dintre primele cinci cele mai impresionante obiective turistice din lume se află în Europa.

Pe locul 4 se află Plaza de España din Sevilla, Spania.

Un semicerc de clădiri guvernamentale impunătoare, flancate de turnuri înalte, îmbrăţişează o fântână mare în spaţioasa Plaza de España din Sevilla. Piaţa a fost construită iniţial pentru Târgul Mondial Ibero-American din 1929. Nu mai puţin de 52 de nişe de faianţă se aliniază la baza clădirilor sale, reprezentând fiecare dintre provinciile Spaniei. Patru poduri din mozaic – reprezentând cele patru regiuni vechi ale ţării – taie căi pitoreşti peste apă, unde bărci cu vâsle plutesc în jurul canalului circular. Plaza de España este un spaţiu public, ceea ce înseamnă că intrarea este liberă.

Laguna Albastră, Islanda

Cu aburi care se ridică din apele sale turcoaz lăptos, înconjurată de vulcani maiestuoşi, Laguna Albastră din Islanda creează o imagine primitoare. Oricât de eteric ar fi peisajul, piscina nu este un fenomen natural: de fapt, spa-ul este umplut cu un produs secundar al centralei geotermale din apropiere. Cu toate acestea, apa sa bogată în minerale şi nămolul alb şi moale de silice au proprietăţi curative pentru piele. Aceasta primeşte aproximativ un milion de vizitatori pe an, mai mult decât dublul populaţiei Islandei, şi este una dintre favoritele de pe TikTok. Preţurile biletelor pentru Laguna Albastră variază în funcţie de zi, oră şi sezon, începând de la aproximativ 60 de euro.

Disneyland Paris, Franţa

„Cel mai fericit loc de pe Pământ” se ridică la înălţimea sloganului său, cel puţin conform utilizatorilor TikTok: Disneyland Paris este cea mai populară atracţie de pe platforma de socializare. Postările sale au fost vizualizate de aproape opt miliarde de ori şi se mândreşte, de asemenea, cu un scor foarte respectabil al recenziilor Google – 4,5.

Clădirea Parlamentului Ungariei, Budapesta, Ungaria

Cu arhitectura sa fabuloasă şi cu barurile sale cu pretenţii, capitala Ungariei uimeşte vizitatorii la fiecare pas. O plimbare cu barca de-a lungul Dunării face parte cu siguranţă din itinerariu, oferind şansa de a vedea de pe apă cel mai impresionant monument al Europei, Parlamentul din Budapesta. Inaugurată în 1902, structura neogotică rămâne cea mai mare clădire din ţară: faţada sa simetrică şi cupola centrală decupează o siluetă izbitoare pe malul de Pesta al fluviului. Se recomandă o excursie de noapte pentru a o vedea luminată în toată splendoarea ei: clădirea Parlamentului maghiar a obţinut un scor impresionant de 7,3 din 10 în analiză, ceea ce o face nu doar cea mai bună atracţie turistică din Europa, ci şi din lume.

Pentru a intra în clădire, se achită 13 euro.

Care sunt cele mai slabe atracţii turistice din Europa?

Europa nu figurează atât de mult în topul celor mai proaste atracţii turistice din lume: Marele Bazar din Istanbul, Turcia, este clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte siguranţa şi accesibilitatea.

Statele Unite şi Asia au multe dintre celelalte „cele mai proaste atracţii” de pe listă: turiştii au etichetat în recenzii Hollywood Walk of Fame din Los Angeles ca fiind „murdar” şi „periculos”, ceea ce i-a adus cea mai slabă clasare.

Busch Gardens din Tampa Bay, Florida, figurează, de asemenea, în ultimele 10 locuri.

Situat la 219 km distanţă de un aeroport, Taj Mahal din India se află pe locul al treilea, în timp ce Victoria Harbour şi Ocean Park din Hong Kong ocupă locurile şase şi şapte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău