Războiul din Ucraina i-a afectat pe vinificatorii moldoveni, în condițiile în care exporturile s-au comprimat în anul 2022 la nivelul ultimelor 10 ani, cu 14% și cu 9% față de anul 2021, a declarat directorul interimară a ONVV, Elizaveta Breahnă.
Breahnă a spus că în anul 2022, vinăriile din Republica Moldova au procesat 280 de mii de tone de struguri și au produs 19 milioane decalitri. Recolta medie de struguri a constituit 5,5 tone la hectar. Volumul exporturilor în anul 2022 a constituit 10,4 milioane decalitri.
„Cea mai mare scădere a fost înregistrată în țările Belarus și Rusia, de peste 50%, respectiv 44%. Pentru a face față provocărilor, este nevoie de susținerea și sprijinul autorităților și a partenerilor, dar și de conlucrarea strânsă a tuturor reprezentanților din sfera vitivinicolă”, a punctat Breahnă.
Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură rectificarea bugetară pentru anul 2024, care prevede reduceri semnificative ale alocațiilor pentru domenii esențiale, precum Sănătatea și Protecția Socială, în valoare totală de 768 de milioane de lei.
În schimb, bugetele unor ministere vor beneficia de majorări semnificative. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va primi un plus de 153,6 milioane de lei, Ministerul Economiei va beneficia de 88 de milioane de lei, iar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi alocat cu 303,5 milioane de lei.
Documentul precizează, de asemenea, că veniturile sub formă de granturi vor scădea cu 41,5 milioane de lei, însă Guvernul intenționează să compenseze această pierdere prin creșterea împrumuturilor externe, care vor fi majorate cu aproape 629 de milioane de lei.
Veniturile totale vor depăși 67 de miliarde de lei, cu o creștere de 1,18 miliarde de lei față de estimările inițiale, datorită revigorării economice din a doua jumătate a anului. Majorarea veniturilor este atribuită creșterii salariilor și încasărilor din impozite și taxe indirecte.
În același timp, se propune reducerea deficitului bugetar cu 1,67 miliarde de lei, ca urmare a unui ritm de creștere a veniturilor mai rapid decât cel al cheltuielilor.
Rectificarea bugetară include și reducerea cheltuielilor cu 493,4 milioane de lei, iar economiile identificate vor fi redistribuite. Astfel, 622 de milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea infrastructurii rutiere și reparația drumurilor. Alte 100 de milioane de lei vor fi destinate susținerii întreprinderilor mici și mijlocii, iar 60 de milioane de lei vor fi alocate pentru programul național de extindere și reabilitare a pădurilor.
Proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru 2024 va fi examinat și în a doua lectură în plenul Parlamentului.