Șmecherii din pașapoarte făceau bani cu sacul! Șeful ASP aruncă zarurile – scheme din royalty

27 Iul. 2022, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2022, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Precedenta conducere a Agenției Servicii Publice (ASP) opera cu scheme de royalty pentru umflarea artificială a costurilor pașapoartelor, sa declarat Mircea Eșanu șeful ASP într-o conferință de presă.

„Au fost eliminate schemele de royalty, care generau supra-costuri pentru blanchetele pașapoartelor. Urmare a înlăturării schemelor a fost redus și costul pașapoartelor. În weekend trebuie să ne fie livrate 50 mii de blanchete, iar de luni revenim în regim normal de activitate fără întârzieri de emiterea a actelor de identitate”, a explicat Eșanu.

Potrivit șefului ASP, Republica Moldova a trecut printr-o perioadă complicată, dar emiterea pașapoartelor nu a fost stopată. „În prezent, zilnic sunt emise câte 1000 de documente. Iar în primele trei luni de la începerea războiului numărul de pașapoarte a fost cât pentru întreg anul. Chișinău, Ungheni și Bălți sunt cele mai aglomerate centre”.

„Până la sfârșitul lunii august vor mai veni 100 mii de blanchete, iar în septembrie încă 250 mii. Am exclus înregistrarea online pentru cei care vor să-și perfecteze pașaportul în zece zile. Va fi rând viu”, a precizat Eșanu.

În ședința de astăzi, 27 iulie, Guvernul a votat reducerea costului pașapoartelor cu 35%. Astfel, un pașaport eliberat în 20 de zile lucrătoare va costa 650 de lei.

Totodată, au fost reduse și tarifele pentru eliberarea pașaportului în timp de 10 zile lucrătoare – de la 1280 la 1240 lei, în timp de 5 zile lucrătoare – de la 1490 la 1430 lei, iar pentru solicitanții obținerii actului în ziua adresării costul va fi redus de la 2130 la 2080 lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău