Spitalul de ultimă generație din Moldova care este gol! O investiție de 100 de milioane de lei făcută degeaba

01 Mai 2024, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mai 2024, 15:49 // Actual //  bani.md

Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat că Spitalul de Tuberculoză din Vorniceni, care a rămas nefolosit timp de 10 ani după ce a fost reparat capital, ar putea fi vândut în curând. Potrivit declarațiilor secretarului de stat Alexandru Gasnaș, doi agenți economici s-au arătat interesați să achiziționeze complexul format din 35 de clădiri, amplasat pe un teren de 37 de hectare.

În cadrul unei ședințe a Comisiei de control al finanțelor publice din Parlament, Gasnaș a explicat că, deși instituția are un profil specific, aceasta nu și-a îndeplinit misiunea corespunzător. Una dintre principalele probleme constatate este legată de blocul nr. 2 al spitalului, care nu poate fi utilizat din cauza deficiențelor structurale și a problemelor de umiditate. Cu toate acestea, el a menționat că aceste probleme pot fi remediate și că există interes din partea unor agenți economici de a achiziționa acest complex, scrie Europa Liberă.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au adăugat că și primăria satului Vorniceni, raionul Strășeni, își dorește preluarea infrastructurii spitalului.

În prezent, problema reparației și utilizării spitalului este examinată în cadrul a două dosare penale, unul deschis de Comisariatul de Poliție Strășeni și celălalt de Centrul Național Anticorupție.

Spitalul din Vorniceni a fost supus unui audit de către Curtea de Conturi, care a constatat că, deși au trecut ani de la repararea capitală, problemele structurale și funcționale ale spitalului nu au fost încă soluționate.

În timp ce discuțiile continuă cu privire la viitorul acestui complex medical, pacienții continuă să fie tratați în blocul nr. 1 al spitalului, care a fost redeschis în 2008 și este operațional.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO