Statul se ține cu „dinții” de bancheri. Câți bani au împrumutat autoritățile?

01 Dec. 2021, 14:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2021, 14:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Activele băncilor moldovenești au constituit 113,8 miliarde lei, majorându-se pe parcursul a 9 luni ale anului 2021 cu 9,6% (10,0 miliarde lei), potrivit datelor Băncilor Naționale a Moldovei.

Creditele au avut o pondere de 52,1 miliarde de lei cu 2,5 puncte procentuale mai mult. Ponderea împrumuturilor acordate statului prin intermediul valorilor mobiliare de stat și în certificatelor Băncii Naționale (CBN) a constituit 16,4% (18,6 miliarde lei), fiind în descreștere cu 1,2 p.p.

Totodată, băncile țin la BNM 21,5 miliarde lei sau 18,9% din totalul activelor. Restul activelor, care constituie 19,0% (21,7 mil. lei), sunt menținute de către bănci în alte bănci, în numerar, imobilizări corporale, imobilizări necorporale etc. Ponderea acestora s-a majorat cu 1,7 p.p. față de sfârșitul anului precedent.

La sfârșitul lunii septembrie profitul în sistemul bancar a însumat 1,65 miliarde lei, majorându-se cu 44,1% (507,4 milioane lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent, ajungând aproape de valoarea înregistrată în septembrie 2019, de 1,77 miliarde lei.

Majorarea profitului este determinată, în mare parte, de majorarea veniturilor din onorarii și comisioane cu 409,4 milioane lei (29,2%) și a veniturilor din dobânzi – cu 405,0 milioane lei (12,5%), precum și ca urmare a reluării pierderilor cauzate de deprecierea activelor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 360,4 milioane lei (90,3%).

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 22:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 22:34 // Actual //  Lupu Eduard

Există un risc foarte mare de război în regiune, iar moldovenii trebuie să fie alerți, dar nu panicați, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Dacă analizăm declarațiile care se fac la nivel de alte țări, există riscuri foarte mari. Sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa și că se va găsi o soluție diplomatică. Nu putem exclude scenariul cel mai prost – acțiuni militare.

Președintele spune că autoritățile examinează toate riscurile cu probabilitate mai mică sau mai mare pe care le fac instituțiile noastre, avem această evaluare și pe opțiunile foarte proaste și mai puțin proaste. Maia Sandu susține că este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni, dar se ține cont de resursele disponibile pentru a fi luate decizii și a venit cu un sfat pentru toți moldovenii.

Aș vrea ca toți cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice. Ce înseamnă să fie alerți? Să știe că există aceste riscuri, să ne informăm din surse credibile pentru că multe personaje politice încearcă să speculeze pe acest subiect și să dezinformeze precum că Moldova își dorește război. Suntem o țară pașnică și nu reprezentăm un pericol pentru alte țări. Avem nevoie de pace ca să ne concentrăm pe probleme interne”, a precizat Maia Sandu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău