Sturza îi dă dreptate lui Dodon: Moldova nu va mai fi a rușilor. Epoca „kulioacelor” s-a terminat

21 Oct. 2022, 15:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2022, 15:42 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza îi dă dreptate fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care spune că Republica Moldova nu va mai fi a rușilor. „El (Igor Dodon n.r) nu va mai fi șef peste „căpșunari”.

„Datorită rezistenței eroice a ucrainenilor și cursului istoriei, acest petic de pământ, considerat de unii blestemat, se desprinde de pupila sovietică. Gazul, energia, drumurile, trenurile, avioanele se întorc spre locul lor firesc – Europa. Greu, dar sistemic infrastructura se reorientează. Este cea mai vizibilă realizare a zilelor noastre și care ne va permite să rezistăm. Noi, cei care nu am putut face acest lucru în trecut, ar trebui să ne presărăm cenușă pe cap”, spune Sturza.

Fostul premier afirmă că, astăzi europenii achită facturile moldovenilor la energie, plătesc indemnizații și pensii. Rușii? Închid gazul, sting lumina, inclusiv în „russkii mir” din Transnistria. Bratia…

„Va veni timpul când vom contribui și noi la prosperitatea și securitatea Europei. Important e să fim de partea corecta a „gardului”. Drama ar fi dacă am fi în „țarc”, înconjurați de lumea civilizată. Așa că nu ne mai sperieți cu „mobilizarea” și „absorbția”. Înțeleg, dacă era voia ta, Igor Nicolaevici, moldovenii demult erau mobilizați și absorbiți în schimbul unui „kuliok”. Așa cum deja se întâmplă cu belarușii azi. Și de ce fug alți „parteneri strategici” de la Kazahstan până la Tadjikistan”, precizează Sturza.

Potrivit fostului premier, urmează o perioadă complicată. Avem nevoie de mai multă fermitate și curaj. Acțiuni neordinare. Mai puține bocete și apeluri sterile la „drepturi”. Vorba doamnei prim-ministru Gavrilița, dacă cineva vrea să-ți dărâme casa, nu o aperi cu praștia.

Sturza le recomandă unora de-ai „noștri” căzuți din trenul puterii să meargă la psiholog, nu la TV. Altfel, plini de frustrări, riscă să crape de atâta invidie și ranchiună.

 

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău