Sturza îi dă dreptate lui Dodon: Moldova nu va mai fi a rușilor. Epoca „kulioacelor” s-a terminat

21 Oct. 2022, 15:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2022, 15:42 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza îi dă dreptate fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care spune că Republica Moldova nu va mai fi a rușilor. „El (Igor Dodon n.r) nu va mai fi șef peste „căpșunari”.

„Datorită rezistenței eroice a ucrainenilor și cursului istoriei, acest petic de pământ, considerat de unii blestemat, se desprinde de pupila sovietică. Gazul, energia, drumurile, trenurile, avioanele se întorc spre locul lor firesc – Europa. Greu, dar sistemic infrastructura se reorientează. Este cea mai vizibilă realizare a zilelor noastre și care ne va permite să rezistăm. Noi, cei care nu am putut face acest lucru în trecut, ar trebui să ne presărăm cenușă pe cap”, spune Sturza.

Fostul premier afirmă că, astăzi europenii achită facturile moldovenilor la energie, plătesc indemnizații și pensii. Rușii? Închid gazul, sting lumina, inclusiv în „russkii mir” din Transnistria. Bratia…

„Va veni timpul când vom contribui și noi la prosperitatea și securitatea Europei. Important e să fim de partea corecta a „gardului”. Drama ar fi dacă am fi în „țarc”, înconjurați de lumea civilizată. Așa că nu ne mai sperieți cu „mobilizarea” și „absorbția”. Înțeleg, dacă era voia ta, Igor Nicolaevici, moldovenii demult erau mobilizați și absorbiți în schimbul unui „kuliok”. Așa cum deja se întâmplă cu belarușii azi. Și de ce fug alți „parteneri strategici” de la Kazahstan până la Tadjikistan”, precizează Sturza.

Potrivit fostului premier, urmează o perioadă complicată. Avem nevoie de mai multă fermitate și curaj. Acțiuni neordinare. Mai puține bocete și apeluri sterile la „drepturi”. Vorba doamnei prim-ministru Gavrilița, dacă cineva vrea să-ți dărâme casa, nu o aperi cu praștia.

Sturza le recomandă unora de-ai „noștri” căzuți din trenul puterii să meargă la psiholog, nu la TV. Altfel, plini de frustrări, riscă să crape de atâta invidie și ranchiună.

 

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău