Ai o afacere în domeniul turismului? Obține ajutor nerambursabil de 500.000 de lei și digitalizează-ți serviciile

21 Oct. 2022, 14:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Oct. 2022, 14:32 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

După doi ani de pandemie, care a pus pe pauză avântul pentru călătorii, dar și o criză regională izbucnită în urma războiului din Ucraina, întreprinderile mici și mijlocii care gestionează afaceri în domeniu, au fost nevoite să se reorienteze spre piața locală. A fost momentul care a demonstrat că instrumentele digitale, implementarea proiectelor de durabilitate sunt necesare pentru dezvoltarea sectorului.

Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) susține promovarea țării ca o destinație turistică atractivă și sprijină afacerile mici care sunt în curs de dezvoltare pe teritoriul țării și care oferă servicii și experiențe inedite, prin intermediul inițiativelor și proiectelor care au scopul de a propulsa imaginea Republicii Moldova atât în țară, cât și peste hotare.

În prezent, afacerile mici din țară din domeniul turismului pot obține un ajutor financiar nerambursabil de până la 500.000 de lei pentru digitalizarea afacerii prin intermediul Programului de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Banii obținuți pot fi utilizați pentru a achiziționa softuri, utilaje necesare optimizării procesului de lucru, servicii de stocare online a datelor sau de securitatea cibernetică și alte soluții digitale necesare pentru creșterea eficienței și profitabilității.

În acest sens, ANTRIM a organizat o sesiune de prezentare a programului, a beneficiilor, cu explicații despre modalitățile de aplicare și cum pot obține ajutor financiar nerambursabil pentru reprezentații pensiunilor, vinăriilor și micilor afaceri din industria turismului.

Prin intermediul acestui program, ÎMM-urile pot alege să-și digitalizeze anumite servicii sau procese, care să le permită să devină mai competitive, să ofere servicii la un click distanță, mai multă vizibilitate și să răspundă noilor tendințe de digitalizare ale pieței.

Natalia Țurcanu, director executiv, ANTRIM: „Suntem deschiși și susținem programele care au scopul de a sprijini afacerile mici din domeniul turismului, pentru că în țara noastră există potențial extraordinar, care trebuie explorat și valorificat. Aceste oportunități, care sunt oferite în cadrul inițiativei ODA vor contribui la accelerarea unor procese de business, iar noi vom obține vizibilitate și promovare. Pe termen lung, beneficiile pe care le vom avea vor impacta domeniul și vor permite ÎMM-urilor din țară să fie mai cunoscute pe plan local și internațional, iar serviciile și ofertele pe care le au să devină mai accesibile din orice colț al lumii. Suntem convinși că aceste noi servicii digitalizate vor impune un nou comportament de consum pentru piața locală, în mod special pentru antreprenorii care dezvoltă afaceri sustenabile.”

Industria turismului din Republica Moldova trece printr-un amplu proces de adaptare spre digitalizare, iar mai multe vinării și pensiuni deja au implementat în afaceri soluții digitale care le optimizează anumite procese și le oferă posibilitatea să devină mai prietenoase mediului.

Spre exemplu, pensiunea „Eco Resort Butuceni” a implementat un sistem de rezervări online, cu ajutorul unui grant, iar în rezultat a crescut numărul turiștilor de peste hotare. Iar vinăria „Mileștii Mici”, după ce a implementat sistemul de rezervări de la distanță, și-a triplat numărul vizitatorilor.

În plin proces de digitalizare pe direcția rezervărilor online sunt și vinăria „Castel Mimi”, Agropensiunea „Casa Verde”, pensiunea „Casa din Lunca”, dar și vinăria „Chateau Vartely”.

În Republica Moldova, digitalizarea ofertei turistice naționale este în plină desfășurare, iar afacerile din domeniu pot obține oportunități valoroase prin inițierea procesului de trecere spre online. În acest sens, ÎMM-urile interesate de a obține plus valoare, mai multă competitivitate, au oportunitatea de a fi susținuți financiar, inclusiv expertiză în procesul de implementare a soluțiilor digitale.

Pentru a fi beneficiar al Programului de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), este nevoie ca antreprenorii să activeze ca persoană juridică sau persoană fizică cu patentă de întreprinzător, să aibă o experiență de minim un an, să nu aibă datorii către bugetul public și să dispună de personal calificat.

Ghidul participantului la Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii este aici: https://bit.ly/3yRmHhm

Mai multe informații pot fi obținute la  numărul de telefon + 373 60 730 202 

Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova și este implementat de ODA, alături de partenerii strategici ai programului: Uniunea Europeană, USAID și Guvernul Suediei. 

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău