Subvenționarea locurilor de muncă: SFS a adoptat 84 de decizii în valoare de 4,4 milioane lei

18 Feb. 2022, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Feb. 2022, 13:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Serviciul Fiscal de Stat informează despre adoptarea a 84 decizii privind subvenționarea locurilor de muncă în valoare de 4,4 milioane lei pentru 35 contribuabili, urmare a recepționării a 124 cereri de la 39 agenți economici privind solicitarea subvenționării locurilor de muncă.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 49 din 29.04.2021, pentru aprobarea Regulamentului privind subvenționarea locurilor de muncă, subiecți ai subvenției sunt persoanele juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, organizațiile necomerciale, persoanele care desfășoară activitate profesională, rezidenți ai Republicii Moldova.

Subvenționarea se efectuează în cazul angajării:

–       persoanelor care pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive ce preced luna de angajare nu au avut venituri salariale;

–       persoanelor cu dizabilităţi.

Subvenția pentru angajarea persoanelor care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive ce preced luna de angajare nu au avut venituri salariale se acordă pentru cheltuielile privind plata salariului pentru salariații angajați începând cu 1 ianuarie 2021.

Solicitarea subvenției se face prin depunerea cererii pentru fiecare categorie de angajați și se depune aferent fiecărui trimestru calendaristic, până la ultima zi a următorului trimestru de gestiune.

Totodată, SFS asigură accesul subiectului subvenției la informația aferentă categoriei de persoane, care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive ce preced lunii de angajare, nu a avut venituri salariale, prin intermediul motorului de căutare de pe pagina-web oficială a SFS, care permite verificarea în regim on-line a persoanelor respective.

Pentru identificarea angajaților pentru care poate fi realizat dreptul la subvenționare, este necesar să introduceți IDNP-ul persoanei necesare spre verificare, precum și să selectați anul și luna angajării. Motorul de căutare poate fi accesat aici.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 13:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 13:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează, că începând de astăzi, 1 iulie 2022, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 33 ani.

Pentru bărbaţi vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

CNAS anunță că reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru ele vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și de astăzi 1 iulie 2022 și constituie 57 ani.

Reamintim, că pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

Reieşind din stagiul complet  de cotizare prevăzut pentru femei, de la 1 iulie 2022, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat – de 39 ani.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău