Tancurile rusești – una cu pământul! SUA trimit Ucrainei 100 de drone kamikaze

17 Mart. 2022, 17:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mart. 2022, 17:18 // Actual //  Lupu Eduard

Statele Unite ale Americii vor trimite Ucrainei 100 de drone kamikaze de tip Switchblade în cadrul ajutorului militar suplimentar de 800 de milioane de dolari, anunţat de către preşedintele Joe Biden, informează Politico.

Switchblade este o aşa-numită „dronă hoinară” sau dronă kamikaze, care poate sta în aer până la 30 de minute deasupra unei anumite zone, până când este direcţionată să atace o ţintă anume, de către un operator care dirijează aparatul de la distanţă.

Drona kamikaze este lansată cu ajutorul unui tub, asemenea unui proiectil de artilerie. Switchblade are un sistem de ghidare prin GPS în timp real. Drona, încărcată cu exploziv, este proiectată să intre direct în ţinta vizată şi să o distrugă.

Modelele mai mici ale acestei drone cântăresc aproximativ 3 kilograme şi încap într-un rucsac. Modelele mai mari cântăresc în jur de 30 de kilograme şi sunt eficiente inclusiv împotriva blindatelor.

În plus, dronele americane sunt mult mai rapide decât cele turceşti Bayrakatar (folosite deja de ucraineni în cele trei săpătmâni de război) şi pot evita mai uşor sistemele de apărare antiaeriană ruseşti, precizează NBC News.

Politico notează că acordarea de SUA către Ucraina a unor astfel de arme reprezintă intrarea într-o nouă etapă a înarmării rezistenţei ucrainene în faţa invadatorilor ruşi, după ce administraţia americană a trimis, până în prezent, rachete antitanc de ultimă generaţie Javelin şi rachete antiaeriene portabile Stinger.

Preşedintele american Joe Biden a anunțat că SUA trimit un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include drone şi sisteme antiaeriene, informează Reuters.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău