Topul prețurilor la carburanți. Danemarca pe primul loc. Deși se scumpesc zilnic, Moldova nu are cele mai mari prețuri

23 Mai 2022, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2022, 18:07 // Actual //  bani.md

Prețurile la carburanți înregistrează recorduri zilnice. Un clasament al costului benzinei și motorinei din Europa arată că prețurile din țara noastră nu sunt cele mai mari. Danemarca e în fruntea clasamentului cu un cost de 2,30 euro și 2,03 pentru benzină și motorină.

În Finlanda litrul de benzină e de 2,20 euro, iar al motorinei 2,17 euro. În Islanda prețul litrului de benzină și motorină e de 2,16 euro. În Grecia – 2,15 euro costă benzina și 1,84 euro motorina, iar în  Germania – 2,04 euro și 1,98 euro.

În țara vecină, România costul litrului de benzină de – 1,59 euro și al motorinei de 1,74 euro. România est urmată de Albania cu un preț de 1,79 pentru un litru de benzină și 1,85 euro pentru un litru de motorină. Austria are un preț de 1,73 euro și 1,81 euro.

În Republica Moldova, prețul benzinei este de 1,46 euro și de 1,36 euro la motorină.

Clasamentul a fost întocmit în baza prețurilor din 16 mai.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:24 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, critică modificările adoptate recent de Parlament la Legea privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, calificându-le drept ineficiente și lipsite de impact real pentru fermieri.

Slusari afirmă că legea este, în realitate, „aproape moartă”, iar modificările operate nu schimbă cu nimic situația din teren. „Foarte puțini fermieri mai pot beneficia de acest act normativ, deoarece plafonul a rămas neschimbat.

Pentru a ilustra absurditatea legii, Slusari a oferit un exemplu concret: un fermier care avea în decembrie 2023 un sold TVA de 500 mii lei, a primit rambursare pentru achiziții de primăvară în valoare de 400 mii lei și încă 100 mii lei în toamnă. Deși a plătit și mai mult TVA în 2024, plafonul alocat rămâne cel din anul anterior – iar în prezent nu mai poate primi nimic.

„Este o bătaie de joc”, conchide Slusari, acuzând guvernarea că preferă cosmetizarea realității în locul unor soluții reale pentru salvarea agriculturii.

Slusari atrage atenția că autoritățile cunosc bine această problemă, inclusiv președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, cel care a inițiat legea în 2022 și care, susține fostul deputat, „știa perfect că modificările recente nu vor rezolva nimic”. Atunci, legea a fost una dintre puținele inițiative ale actualei guvernări care a avut efect real asupra fermierilor. Astăzi însă, documentul „s-a transformat într-un act aproape inutil”, mai spune Slusari.

Acesta critică și lipsa de sinceritate a Guvernului, acuzând propaganda oficială că prezintă o imagine falsă, scriind despre „succesul” rambursării TVA, în timp ce „majoritatea fermierilor nu mai pot obține niciun leu”.

„Este deja tradiție ca guvernarea să vorbească patetic despre cât a făcut pentru agricultură, în timp ce micii și mijlocii fermieri falimentează și pleacă din țară”, a declarat Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!