Turcia se laudă că Rusia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai țării

17 Aug. 2022, 04:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 04:41 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile din Turcia se laudă că relațiile comerciale cu Rusia sunt într-o continuă dezvoltare. Țara face bani frumoși în urma exporturilor de produse în Rusia. În plus, Turcia este destinația preferară de vacanță a rușilor.

Turcia se laudă că Rusia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai țării

În urma invaziei Ucrainei de cătreRusia, multe țări au impus sancțiuni Moscovei. Turcia, pe de altă parte, se laudă cu o creștere a relațiilor comericiale cu Rusia.

Ministrul turc al transporturilor, Adil Karaismailoglu, a postat pe Twitter anunțul Direcției Generale Maritime care arăta o creștere cu 58% a numărului mediu lunar de vehicule comercializate între Turcia și Rusia.

Din luna mai și până în iulie, Turcia și Rusia au tranzacționat 8.213 vehicule între ele prin intermediul navelor de marfă, în creștere față de media lunară de 5.208 din ianuarie până în aprilie.

Exporturi de miliarde

În general, comerțul dintre cele două țări a crescut, exporturile turcești către Rusia atingând 2,91 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022, potrivit Institutului oficial de statistică al Turciei sau TurkStat.

Ankara a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a sancționat Rusia și nu a închis spațiul aerian pentru cetățenii acestei țări. Legăturile dintre cele două țări par să devină mai solide, deoarece cinci dintre băncile din Turcia au început să folosească sistemul de plăți în ruble, stârnind îngrijorarea că acesta ar putea fi folosit pentru a evita sancțiunile.

La începutul acestei luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în orașul Soci. Aceasta a fost a doua lor întâlnire în trei săptămâni.

Turiști ruși

Întrucât Turcia este membră NATO, relația sa cu Rusia îi îngrijorează pe oficialii occidentali.  Unii se gândesc la anumite sancțiuni, cum ar  reducerea finanțării companiilor turcești, a informat Financial Times pe 7 august. Niciun oficial nu a vorbit până acum despre impunerea unor astfel de sancțiuni pentru Turcia.

Economia fragilă a Turciei înseamnă că Ankara are multe în joc când vine vorba de relațiile sale economice cu Rusia, care este unul dintre partenerii săi comerciali de top. Turcia este destinația preferată de vacanță pentru ruși, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău