Un grup de avocați de la noi amenință autoritățile centrale că vor intra în grevă. DE CE?

24 Nov. 2021, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Nov. 2021, 16:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, elaborat de Ministerul Finanțelor, aprobat de Guvern și expediat spre examinare și aprobare Parlamentului, a creat nemulțumiri în rândul avocaților din Republica Moldova. Un grup de avocați de la noi amenință autoritățile centrale că vor intra în grevă dacă Guvernul va majora în 2022, cu peste 3 200 de lei, contribuțiile achitate la bugetul de stat, scrie Realitatea.md.

Mesajul avocaților a fost făcut public pe o rețea de socializare de avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.

„Dacă toți avocații din țară intră în grevă, criza gazelor o să pară nu chiar așa de complicată. Nu subestimați avocații. Avocații pot să-și apere drepturile. Creșterea taxelor și impozitelor se va reflecta în factura populației și așa sărace. Anul trecut ați obligat avocații să achite contribuții de asigurări sociale în sumă de 24255 lei/an. Ne-ați promis garanții sociale. Nu am primit garanții sociale. Pentru anul care vine, doriți să ne obligați să achităm 27481 lei/an. O să ne promiteți din nou, garanții sociale. Garanții pe care nu o să ni le dați. Nu-i credeți pe avocați un eldorado al contribuțiilor sociale. Veniturile avocaților sunt oglinda veniturilor populației generale. Noi nu primim salarii și nu avem angajatori. Noi nu lucrăm 8 ore (câte 12 minim, și nu exagerez) pe zi și nu avem concedii plătite. Noi avem clienți, care în 90 % din cazuri, sunt persoane fizice. Nimeni nu ne garantează clientul care o să ne plătească. Noi, nu suntem nici antreprenori. Nu poți face antrepriză, cu sorțile oamenilor. Din cauza politicilor Guvernului, anul trecut 10% + plus din colegii avocați au considerat că e mai bine să nu practice avocatura. Anul acesta valul de plecări din profesie o să se repete. Și o să plece avocații care lucrează în mare parte cu OAMENII acestei țări, care și așa sunt săraci și sărăciți de toate guvernările care au fost până acum. Stimate Guvern, nu sărăci oamenii și alunga avocații din profesie”, se arată în mesajul avocaților.

Precizăm că, Guvernul a aprobat la data de 19 noiembrie curent, proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2022, iar miercuri, 24 noiembrie acesta a fost aprobat de membrii Comisiei economie, buget și finanțe, fiind prezentat de către ministrul Finanțelor Dumitru Budeanschi.

Bugetul de stat pentru anul 2022 prevede venituri de 50,1 miliarde de lei, cheltuieli – 65,2 miliarde de lei, iar deficitul – 15,1 miliarde de lei.

Budianschi, a menționat că proiectul bugetului de stat pentru 2022 este bazat pe Programul de activitate al Guvernului, iar la elaborarea acestuia s-a ținut cont de impactul pandemiei COVID-19 și al crizei energetice, de creșterea prețurilor de import și de necesitatea protecției populației în contextul acestor riscuri.

Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar vor fi sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

Datoriile de stat la 31 decembrie 2022 se estimează a fi la 103,3 miliarde de lei, ceea ce va constitui 40,4% din PIB.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău