Un grup de companii autohtone din sectorul agricol participă la o vizită de studiu în Austria. Ce vor face

23 Sept. 2021, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 13:14 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În perioada 20-24 septembrie 2021, un grup format din 12 companii din sectorul agricol din Republica Moldova participă la o vizită de studiu în Austria. Companiile sunt producătoare de produse agricole de valoare adăugată (fructe și legume), vinificatori și producători de produse apicole. Vizita are  în cadrul unui program de cooperare Moldova-Austria.

Desfășurarea Programului de cooperare Moldova-Austria, în anul curent, este posibilă datorită Proiectului “Sporirea capacităților de export ale companiilor moldovenești din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi piețe de desfacere”, implementat cu suportul USAID Agricultură Performantă în Moldova. Obiectivul principal al proiectului este de a susține dezvoltarea unui sector agricol performant în Republica Moldova, prin sporirea cunoștințelor teoretice, capacităților și abilităților practice ale personalului implicat în activități de marketing și export a produselor finite cu valoare adăugată înaltă.

În cadrul acestui schimb de experiență, reprezentanții din țara noastră vor vizita companiile din Austria și vor învăța mai multe despre piețele de desfacere, dar și despre alte provocări.

Companiile sunt interesate în extinderea pieței de desfacere în sensul exportului produselor agricole, transfer de know-how, schimb de experiență și găsirea soluțiilor la provocările mondiale pe care le întâmpină. Reieșind din obiectivele participanților, delegația va avea un program de afaceri, ce include vizite de grup la companiile din Austria, întrevederi individuale conform intereselor bine definite.

Delegația este condusă de Inesa Iordatii, Șefa Centrului de Formare Antreprenorială din cadrul CCI a RM.

CCI a RM cooperează cu Camera Economică Federală a Austriei de mai bine de 20 de ani. Pe parcursul anilor, au fost organizate mai multe misiuni economice, atât în Austria cât şi în Republica Moldova. Companiile din țările respective sunt implicate de mai mulţi ani în proiecte de cooperare în diverse domenii, precum: sectorul bancar, infrastructură, agricultură, energie, etc.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie