Un trader din offshore rezervă capacități de gaz pentru Transnistria

29 Ian. 2025, 22:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Ian. 2025, 22:04 // Actual //  Ursu Victor

Conform publicației „Kommersant”, MET International AG, un trader cu sediul în Elveția, a rezervat capacități pe conducta de gaze Transbalcanică pentru livrări către regiunea transnistreană. Livrările ar putea începe la 1 februarie, cu un volum de până la 5 milioane de metri cubi pe zi, iar capacitățile sunt rezervate pentru o lună. Totuși, autoritățile de la Tiraspol nu au luat încă o decizie finală, așteptând posibila asistență financiară de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene (UE).

Surse citate de „Kommersant” indică faptul că MET International AG a rezervat punctele de intrare Isaccea-Orlovka (România-Ucraina) și Ungheni (România-Moldova, gazoductul Iași-Chișinău). Capacitatea rezervată este de până la 5 milioane de metri cubi pe zi. În prezent, între MET și Moldovagaz există doar un acord-cadru, un contract final urmând să fie semnat.

Volumul contractat inițial ar fi de 60,5 milioane de metri cubi (aproximativ 2 milioane de metri cubi pe zi). Costul livrărilor nu a fost dezvăluit.

Un obstacol pentru livrările prin conducta Transbalcanică este secțiunea care traversează Ucraina. Cu toate acestea, operatorul sistemului de transport gaze din Ucraina (OGTSU) a confirmat volumele rezervate de MET.

În urma sistării livrărilor de gaze rusești prin Ucraina de la 1 ianuarie, Transnistria se confruntă cu o criză energetică severă, incluzând lipsa încălzirii centrale, întreruperi de electricitate și blocarea activității industriale.

Pentru a preveni o criză umanitară, Chișinăul și UE lucrează la un plan de sprijin. Moldova este pregătită să furnizeze temporar Transnistriei 3 milioane de metri cubi de gaz, suficient pentru menținerea presiunii în sistemul de transport până la sfârșitul lunii ianuarie. Gazul trebuie returnat până la 1 martie 2025.

UE a promis să finanțeze următorul pas al ajutorului de urgență pentru achizițiile de gaz din perioada 1-10 februarie. În schimb, Centrala de la Cuciurgan trebuie să livreze energie electrică malului drept la prețuri de dinaintea crizei, respectiv 66 USD/MWh.

Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat că sprijinul UE este binevenit în contextul actual. Discuțiile privind detaliile tehnice ale livrărilor vor avea loc pe 30 ianuarie între reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului.

În plus, Krasnoselski a menționat că Federația Rusă ar putea oferi un credit pentru achiziția de gaz din Europa, ceea ce ar completa sprijinul primit.

Analistul Vitali Ermakov consideră că MET ar putea revinde gaze rusești obținute prin „Turkish Stream” către Transnistria, utilizând conducta Transbalcanică în regim invers. Aceasta ar putea preveni agravarea crizei umanitare din regiune.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA