Ursula von der Leyen spune că aderarea la UE Moldovei și Ucrainei va fi decisă rapid

04 Iul. 2023, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2023, 15:30 // Actual //  Lupu Eduard

UE a spus că va fi imposibil să se prevadă un viitor pentru bloc fără Ucraina și Moldova ca membre, parțial pentru a reduce influența Rusiei în Europa Centrală și de Est, scrie publicația britanică The Guardian.

În timp ce alte țări precum România și Bulgaria au avut nevoie de 11 ani pentru a deveni membre ale UE, aderarea în 2007, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că viitorul noilor candidați la aderare va fi decis rapid.

„Îți poți imagina că Uniunea Europeană va fi fără Ucraina, fără Moldova fără Balcanii de Vest? Și acele părți ale Europei sunt sub influența Rusiei sau a Chinei? Imposibil. Deci direcția de deplasare este clară”, a spus ea la lansarea președinției spaniole a Consiliului UE la Madrid.

Va însemna că restul UE trebuie să înceapă discuțiile care vor decurge din inevitabila extindere, inclusiv bugetele și reforma politicii agricole.

„Acum trebuie să începem să ne gândim cum ne asigurăm că Europa este acasă; că acele țări fac parte din Uniunea Europeană și acestea sunt decizii de principiu pe care trebuie să le luăm, trebuie să discutăm cum va arăta procesul decizional. Trebuie să discutăm cum va fi alocată finanțarea comună pe care o avem, care sunt politicile comune pe care le urmăm”, a spus ea, adăugând că aceste întrebări trebuie abordate „cât mai curând posibil”.

Rapoartele anterioare – clarificate ulterior de purtătorul de cuvânt al ei – sugerau că Von der Leyen a vorbea de un termen de patru ani.

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, care a convocat alegeri anticipate pentru sfârșitul lunii iulie, și-a prezentat planurile pentru președinția UE a țării.

El a stabilit patru priorități, inclusiv sprijinul continuu pentru Ucraina și valorificarea a ceea ce Von der Leyen a descris drept „influența globală” a Spaniei pentru a depăși acordul comercial Mercosur cu țările din America Latină.

El dorește, de asemenea, să înlăture UE de la dependența chineză de materii prime esențiale și să dezvolte reziliența în lanțurile de aprovizionare pentru medicamente noi.

El s-a angajat, de asemenea, să accelereze inițiativele de mutare a aprovizionării cu energie a UE către surse regenerabile, introducând, în același timp, legi pentru eliminarea micro-plasticelor.

Drepturile pentru muncitor, inclusiv pentru lucrători, împreună cu drepturile sociale și evaziunea fiscală a multinaționalelor au fost, de asemenea, enumerate ca ținte pentru următoarele șase luni, la fel ca și problema deranjată a finalizării proiectului de legislație privind migrația agreat de majoritatea blocului, dar împotriva Poloniei.

În cadrul sistemului de președinții de șase luni rotative, fiecare țară este capabilă să-și identifice propriile priorități în cursa pentru a depăși legislația în timpul mandatului său.

Sanchez supraveghează ceea ce a fost numit „președinția de aur”, ultima administrație completă de către un stat membru înainte de alegerile parlamentare europene de anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău