Ursula von der Leyen spune că aderarea la UE Moldovei și Ucrainei va fi decisă rapid

04 Iul. 2023, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2023, 15:30 // Actual //  Lupu Eduard

UE a spus că va fi imposibil să se prevadă un viitor pentru bloc fără Ucraina și Moldova ca membre, parțial pentru a reduce influența Rusiei în Europa Centrală și de Est, scrie publicația britanică The Guardian.

În timp ce alte țări precum România și Bulgaria au avut nevoie de 11 ani pentru a deveni membre ale UE, aderarea în 2007, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că viitorul noilor candidați la aderare va fi decis rapid.

„Îți poți imagina că Uniunea Europeană va fi fără Ucraina, fără Moldova fără Balcanii de Vest? Și acele părți ale Europei sunt sub influența Rusiei sau a Chinei? Imposibil. Deci direcția de deplasare este clară”, a spus ea la lansarea președinției spaniole a Consiliului UE la Madrid.

Va însemna că restul UE trebuie să înceapă discuțiile care vor decurge din inevitabila extindere, inclusiv bugetele și reforma politicii agricole.

„Acum trebuie să începem să ne gândim cum ne asigurăm că Europa este acasă; că acele țări fac parte din Uniunea Europeană și acestea sunt decizii de principiu pe care trebuie să le luăm, trebuie să discutăm cum va arăta procesul decizional. Trebuie să discutăm cum va fi alocată finanțarea comună pe care o avem, care sunt politicile comune pe care le urmăm”, a spus ea, adăugând că aceste întrebări trebuie abordate „cât mai curând posibil”.

Rapoartele anterioare – clarificate ulterior de purtătorul de cuvânt al ei – sugerau că Von der Leyen a vorbea de un termen de patru ani.

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, care a convocat alegeri anticipate pentru sfârșitul lunii iulie, și-a prezentat planurile pentru președinția UE a țării.

El a stabilit patru priorități, inclusiv sprijinul continuu pentru Ucraina și valorificarea a ceea ce Von der Leyen a descris drept „influența globală” a Spaniei pentru a depăși acordul comercial Mercosur cu țările din America Latină.

El dorește, de asemenea, să înlăture UE de la dependența chineză de materii prime esențiale și să dezvolte reziliența în lanțurile de aprovizionare pentru medicamente noi.

El s-a angajat, de asemenea, să accelereze inițiativele de mutare a aprovizionării cu energie a UE către surse regenerabile, introducând, în același timp, legi pentru eliminarea micro-plasticelor.

Drepturile pentru muncitor, inclusiv pentru lucrători, împreună cu drepturile sociale și evaziunea fiscală a multinaționalelor au fost, de asemenea, enumerate ca ținte pentru următoarele șase luni, la fel ca și problema deranjată a finalizării proiectului de legislație privind migrația agreat de majoritatea blocului, dar împotriva Poloniei.

În cadrul sistemului de președinții de șase luni rotative, fiecare țară este capabilă să-și identifice propriile priorități în cursa pentru a depăși legislația în timpul mandatului său.

Sanchez supraveghează ceea ce a fost numit „președinția de aur”, ultima administrație completă de către un stat membru înainte de alegerile parlamentare europene de anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău