(VIDEO) Acțiuni și soluții pentru dezvoltarea antreprenoriatului în perioada 2022-2026: Programul prezentat de ME

03 Aug. 2022, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Aug. 2022, 13:04 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministerul Economiei a prezentat Programul Național de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru 2022-2026. Programul conține acțiuni și soluții pentru dezvoltarea antreprenoriatului din Republica Moldova și crearea unui spațiu antreprenorial mai incluziv, cu acțiuni specifice de abilitare a femeilor, tinerilor și antreprenorilor migranți.

Documentul prevede măsuri de sporire a educației și culturii antreprenoriale, dezvoltarea funcțiilor de mentorat și ghidare în afaceri, investirea remitențelor în economie pentru a reduce fenomenul migraționist, ecologizarea, digitalizarea afacerilor și promovarea internaționalizării întreprinderilor mici și mijlocii.

De asemenea, programul vine cu soluții pentru cele mai stringente provocări cu care se confruntă antreprenorii : cultură antreprenorială scăzută și lipsa competențelor relevante, cerute de o economie modernă; cadrul de reglementare incomplet; acces limitat la resurse financiare, cu costuri de tranzacție reduse și cerințe rezonabile de garanții; dificultăți în accesare și concurența pe piețele interne, regionale, ale UE și internaționale.

„Dialogul cu întreprinderile mici și mijlocii este un obiectiv fundamental al Ministerului Economiei. De aceea, este nevoie de un program de dezvoltare a antreprenoriatului pentru următorii ani, aliniat cerințelor și necesităților reale ale mediului de afaceri. Avem multe provocări în economia națională, generate de crizele actuale, care au scos la iveală și o serie de probleme structurale, cum ar fi cadrul regulator dificil, cerințele tehnice, fiscale etc. Toate acestea trebuie soluționate pe rând, pentru ca cei care doresc să inițieze o afacere să o poată face ușor. Ministerul Economiei este deschis și gata să evalueze politicile și reglementările, pentru a identifica barierele care împiedică dezvoltarea businessului, iar agenții economici sânt îndemnați să comunice despre problemele pe care le întâlnesc”, a menționat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Programul Național pentru Promovarea Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru anii 2022-2026 este elaborat cu susținerea echipei proiectului UE, care acordă suport autorităților în elaborarea documentului.

Pentru a fi implementat, programul dat urmează să fie avizat și consultat public.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană are dreptul de a sancţiona eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei, pentru a garanta punerea în aplicare a acestora, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE. Nu

Guvernele europene au adoptat „în unanimitate” decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene, se arată într-un comunicat al preşedinţiei UE, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Concret, decizia va face posibilă sancţionarea ţărilor terţe şi a cetăţenilor acestora sau a entităţilor lor vinovate de eludarea sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.
„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancţiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune”, a declarat ministrul ceh al Justiţiei, Pavel Blazek.

„Pentru a avea succes, punerea lor în aplicare necesită un efort comun, iar decizia de astăzi este un instrument esenţial pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită”, a adăugat el.

Europenii au adoptat opt serii de sancţiuni, în special oprirea achiziţiilor lor de petrol şi cărbune, pentru a priva Moscova de sursele sale de finanţare pentru războiul din Ucraina.
Turcia este acuzată în mod constant că a eludat sancţiunile europene şi că a creat o rută ocolitoare pentru a transporta petrolul rusesc către ţările UE, în pofida embargoului european.

„Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista «infracţiunilor» este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancţiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, a subliniat comunicatul preşedinţiei cehe.

Al doilea pas este adoptarea unei legislaţii care să definească infracţiunile şi sancţiunile care trebuie aplicate în cazul încălcării sancţiunilor europene, întrucât statele membre au în prezent definiţii diferite cu privire la ceea ce constituie o încălcare a măsurilor restrictive.

Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere la sfârşitul săptămânii, cu obiectivul de a „acţiona rapid” pentru a contracara eludarea sancţiunilor, a indicat o sursă europeană.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău