(VIDEO) AEE te informează cum să economisești energia electrică și termică

17 Nov. 2022, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Nov. 2022, 17:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În Republica Moldova, sectorul rezidențial este cel mai energofag, acestuia revenindu-i cca 45% din consumul final de energie în țară, potrivit Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

Consumul de energie poate fi redus nu doar prin investiții majore în infrastructură sau izolarea termică a pereților, dar și cu ajutorul unor măsuri de eficiență simple, inclusiv prin promovarea unui consum responsabil de energie, care va aduce atât beneficii pentru bugetul familiei, cât și va duce la reducerea consumului de energie pe țară și, respectiv, a dependenței energetice a acesteia. În acest context, AEE s-a lansat o companie de informare privind măsurile de eficiență energetică pentru reducerea consumului de energie electrică și termică, alăturându-se astfel Campaniei Naționale de consum moderat a energiei electrice „Pot controla factura”, lansată în octombrie curent, de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Astfel, reprezentanții AEE, au desfăşurat o acţiune de informare a cetăţenilor și au împărțit pliante care conțin informații despre posibilitățile de economisire a energiei electrice și termice și totodată,  au fost distribuite becuri de tip LED, care au consumul redus de electricitate, în comparație cu becurile tradiționale.

Pe viitor informațiile vor ajunge și la multe persoane, întrucât vor fi organizate și alte acțiuni de informare.

Campania de informare a fost lansată de Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ÎCS ,,Premier Energy” SRL, SA ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” și  Compania Volta, rețea de magazine electrotehnice.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău