Statul taxează la sânge economiile moldovenilor! Impozitul pe dobânzile din depozite, mai mare de patru ori

17 Nov. 2022, 16:50
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2022, 16:50 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Ministerul Finanțelor, în politica bugetar-fiscală propune majorarea de patru ori impozitului pe venitul din dobânzile depozitelor bancare.

„Modificarea cuantumului impozitului pe venit reținut la sursa de plată din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente de către bănci, asociaţii de economii şi împrumut, precum şi emitenţii de valori mobiliare corporative prin majorarea cotei impozitului pe venit de la 3% la 12%. Măsura urmărește unificarea cotei impozitului pe venit pentru dobânzile achitate atât de către bănci, asociații de economii și împrumut  precum și emitenții de valori mobilare corporative pentru a asigura un regim de impozitare just și echitabil”, se arată în document.

Măsura propusă urmează să producă efecte din 01 iulie 2023 și va aduce suplimentar la buget 233,5 mil. de lei.

Impozitarea dobânzilor depozitelor bancare a început să fie aplicată din anul 2021, deși prevederea a existat din anul 2006, implementarea ei a fost amânată de la un an la altul.

În mai multe țări din Europa dobânda de la depozite se impozitează de mult, însă și dobânzile sunt foarte mici aplicate la economiile populației.

În România, de exemplu, impozitele dobânzii de la depozitele bancare acționează încă din anul 2007. În prezent, mărimea acestuia este de 10%, iar până în anul 2018, rata impozitului a constituit 16%.

Ultimele datele ale Băncii Naționale a Moldovei arată ca soldul depozitelor în moneda națională s-a majorat cu 373,6 milioane lei comparativ cu luna precedentă și a constituit 50,4 miliarde de lei, reprezentând o pondere de 59,7 la sută din soldul total al depozitelor. Totodată, soldul depozitelor în valută (recalculat în lei) s-a micșorat cu 192 milioane lei, până la nivelul de 34 miliarde de lei, având o pondere de 40,3 la sută.

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Mart. 2023, 12:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, vine marți la Chișinău. Informația despre vizită a fost făcută de autoritățile europene, scrie Realitatea.md.

Instituțiile de la Chișinău nu au informat încă despre întrevederi. Conform Consiliului, urmează discuții cu Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Vizita începe la ora 11:40, cu o întâlnire cu șefa statului. Va urma o conferință de presă la 12:50, discuții comune cu președinta și premierul, întrevederea cu șeful Legislativului și altă discuție cu premierul.

Ultima întrevedere este programată pentru ora 15:30. Care vor fi subiectele dialogului deocamdată nu se cunoaște. Conform Consiliului UE, luni, cu o zi înainte de vizita la Chișinău, Michel se va întâlni cu președintele și premierul României.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău