(VIDEO) Deputat ucrainean, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Mulțumesc Moldova

27 Ian. 2023, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Ian. 2023, 13:49 // Actual //  MD Bani

Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko a mulțumit Republicii Moldova în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru sprijinul oferit Ucrainei și refugiaților ucraineni care au fugit din calea războiului.

„Vreau să mulțumesc Moldovei. Mulțumesc pentru suportul pe care Ucraina și ucrainenii l-au primit în timpul acestui război de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva noastră”, a declarat Alexei Goncearenko. „Nu vom uita asta niciodată. Este foarte important pentru noi”, a adăugat deputatul, menționând că țara noastră a oferit suport ucrainenilor, chiar dacă se află într-o perioadă dificilă, într-o perioadă în care Rusia încearcă să destabilizeze situația din țară.

Potrivit lui, Rusia încearcă să facă haos în Republica Moldova prin propagandă, plătind politicienilor pro-ruși din Republica Moldova pentru a organiza proteste și șantajează țara cu energia.

„Vedem cum Moldova se îndreaptă activ spre o lume liberă. Și ne bucurăm pentru ei. Dar cine nu se bucură pentru ei? Rusia! Această țară încearcă să influențeze și Moldova. Rusia atacă Moldova, plătind politicienilor pro-ruși din Republica Moldova, făcând haos, organizând proteste, abordând propaganda și șantajând cu energia.”

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 16:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 16:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Ungaria a împrumutat în luna aprilie un miliard de euro de la mai multe bănci chineze, a dezvăluit joi portalul financiar portfolio.hu care citează datele publicate de Agenţia pentru administrarea datoriei statului (AKK), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, împrumutul a fost luat de statul maghiar de la băncile chineze China Development Bank, China Eximbank şi filiala maghiară a Bank of China. Împrumutul trebuie rambursat până la data 19 aprilie 2027 şi ar urma să finanţeze investiţii în infrastructura de transport, energie şi high-tech.

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, care analizează modalităţile prin care să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

În luna mai, preşedintele Chinei, Xi Jinping s-a întâlnit cu Viktor Orban, cu prilejul primului său turneu european din ultimii cinci ani, şi cu această ocazie Xi Jinping a spus că Ungaria şi China vor demara o “epocă de aur” în relaţiile bilaterale.

Portfolio.hu subliniază că detaliile referitoare la costul creditului şi termenii de rambursare a creditului chinez nu au fost dezvăluite, dar a adăugat că acest credit a dus ponderea împrumuturilor în valută în datoria naţională a Ungariei până la 29,8%.

În luna aprilie, autorităţile de la Budapesta au anunţat că vor amâna investiţii în valoare de aproape două miliarde de dolari, în cadrul măsurilor care vizează reducerea deficitului bugetar, care recent a urcat până la 4,5% din PIB, pe fondul unei reveniri economice modeste.

Chiar dacă Ungaria a făcut unele progrese în deblocarea fondurilor europene necesare pentru modernizarea economiei sale, finanţări în valoare de miliarde de euro rămân în continuare suspendate pe fondul îngrijorărilor Bruxelles-ului cu privire la statul de drept.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău