Mai mulți pretendenți atacă dolarul american! Va reuși bancnota verde să domine lumea în continuare

27 Ian. 2023, 14:12
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2023, 14:12 // Slider //  Lupu Eduard

Câteva evenimente geopolitice recente au declanșat vechea întrebare dacă hegemonia dolarului american ca monedă de rezervă a lumii este în pericol? Sunt unii pretendenți care vor tronul bancnotei verzi, însă analiștii consideră că dolarul va rămâne în continuare regele tranzacțiilor globale și va domina lumea.

Cea mai recentă provocare pentru dolar este o presupusă monedă comună sud-americană, cu titlul de sur (în traducere: sud). Este o idee care rulează din anii 1980 și ea ar facilita comerțul dintre Brazilia și Argentina, dar și alte țări din regiune sunt invitate să adere la ea, potrivit unei analize din Bloomberg.

Însă, experții financiari susțin că dolarul american va rămâne puternic pe piețele internaționale. Iar argumentele sunt simple. Dolarul rămâne moneda globală, existând în prezent 2 trilioane de dolari (2.000 de miliarde) în circulație, din care jumătate dintre aceștia sunt localizați în afara Statelor Unite.

În multe țări, utilizarea sa de zi cu zi cu amănuntul înlocuiește moneda locală. Aproximativ 40% din datoria mondială este emisă în dolari, iar acest lucru le oferă Statelor Unite un privilegiu exorbitant.

Deficitul său mare de cont curent este mult mai puțin o problemă, deoarece importurile pe care sectorul său de consum le absoarbe sunt adesea achiziționate în dolari. De asemenea, conferă o cantitate uriașă de control, așa cum poate atesta orice instituție sau individ din partea greșită a brațului lung al Trezoreriei SUA.

Dar înseamnă, de asemenea, că SUA servesc drept creditor global de ultimă soluție. Aproape 60% din rezervele valutare globale sunt în dolari, euro ocupând locul doi cu 20%. Aproape 90% din toate tranzacțiile valutare globale implică dolarul.

În timp ce puterea sa ponderată în funcție de comerț a scăzut recent, nu este o coincidență faptul că dolarul verde s-a consolidat în cea mai mare parte a perioadei de după criza financiară globală.

Care sunt amenințările pentru dominația dolarului?

Trocul vechi poate funcționa pentru comerțul chinezesc cu Rusia și, într-adevăr, cu Iranul. Dar este puțin probabil ca Arabia Saudită să folosească prea mult produsele chineze sau yuanul, pentru valoarea anuală echivalentă de 50 de miliarde de dolari a țițeiului pe care îl exportă către a doua cea mai mare economie a lumii.

Dominanța monedei SUA ar fi subminată dacă ar apărea o petromonedă rivală. Dar există motive foarte bune pentru care marea majoritate a comerțului global de hidrocarburi este denominat în dolari și va rămâne așa. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este incapabilă să controleze nici prețul, nici oferta de țiței.

Avantajele evidente pentru dolar sunt familiaritatea și scara globală. Dimensiunea contează: aproximativ 40% din comerțul global este facturat în dolari, de patru ori mai mult decât cota SUA din comerțul global. Biletul verde reprezintă 42% din volumul tranzacțiilor interbancare în rețeaua SWIFT. Cota yuanului este de 2%. Euro are un impresionant volum de 36%, dar aceasta este în mare parte datorat de afacerile din UE între cei 20 de membri ai monedei comune. Ponderea euro în comerțul global este mai modestă de 16%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău