(VIDEO) În Capitală a început Campania de plantare a arborilor. Victoria Covali: Vor fi plantați circa 11 mii de puieți

12 Nov. 2022, 22:46
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2022, 22:46 // Slider //  MD Bani

În Chișinău a fost dat startul Campaniei de plantare a arborilor, ediția 2022, o acțiune amplă care se desfășoară în toate sectoarele orașului.

„Astăzi a fost dat startul Campaniei de plantare a arborilor în orașul Chișinău, ediția 2022. Am ales anume această perioadă, deoarece este cea mai optimă ca să asigurăm că materialul care va fi plantat să aibă o reușită bună. Dorim reducerea emisiilor de gaze și un oraș verde și durabil”, a declarat Victoria Covali, director al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Potrivit responsabilului, a fost preconizată plantarea a circa 11 mii de specii de foioase.

„Am pus accentul pe specii repede-crescătoare cum este plopul și salcâmul. Ne-am dorit, prin identificarea acestor suprafețe, și anume golurile și poienel, să asigurăm conectivitatea habitatelor. Dorim să realizăm acele coridoare verzi care o să asigure o migrare mai bună a speciilor”.

În acest an vor fi sădiți arbori tineri în toate parcurile și scuarurile care au fost reabilitate în ultima perioadă. De asemenea, vor fi organizate plantări pe aliniamentele stradale, unde arborii lipsesc sau au fost tăiați, deoarece prezentau pericol pentru trecători; pe teritoriile școlilor și grădinițelor, în special în curțile celor 90 de instituții care au avut de suferit în urma calamităților din vara trecută.

La acțiunile de înverzire a orașului participă responsabili municipali, șefi de subdiviziuni și de întreprinderi municipale, reprezentanți ai organizațiilor etno-culturale și voluntari, după cum urmează:

  • Sectorul Buiucani, Parcul „La Izvor” (la intrare) – plantarea Aleii Prieteniei, împreună cu reprezentanților etniilor conlocuitoare;
  • Sectorul Ciocana, plantare de arbori pe Aleea Școlarilor (pornirea din preajma sediului Judecătoriei);
  • Sectorul Botanica, plantare în Parcul din strada „Sarmizegetusa” – strada Butucului;
  • Sectorul Centru, Scuarul destinat persoanelor cu probleme de vedere, strada Pietrarilor.

Campania de plantare a arborilor din acest an, va dura până la finele lunii noiembrie.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău