Putin, în corzi după pierderea orașului Herson: „Cea mai mare înfrângere geopolitică de la prăbușirea URSS”

12 Nov. 2022, 19:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Nov. 2022, 19:16 // Actual //  Lupu Eduard

Forțele ucrainene care au ridicat pe 11 noiembrie steagul național în centrul Hersonului au cimentat cea mai importantă înfrângere politică și militară a președintelui rus Vladimir Putin din cele aproape nouă luni de război, scriu jurnaliștii de la Washington Post, într-o analiză despre semnificațiile retragerii ruse din orașul ucrainean. Un „eșec umilitor” pentru Putin, astfel cataloghează și CNN recentele evenimente din sudul Ucrainei.

Orașul Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au reușit să o captureze de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie, până acum. Retragerea trupelor Moscovei din oraș a spulberat iluzia de control pe care Putin a încercat să o creeze prin organizarea de referendumuri și anexarea Hersonului și a altor trei regiuni – Luhansk, Donețk și Zaporojie – la Rusia, o mișcare nerecunoscută la nivel internațional, scrie ziarul american.

Rusia controlează în continuare aproximativ 60% din regiunea Herson, dar pierderea capitalei cu același nume „este o lovitură uluitoare după declarațiile repetate ale personalităților pro-Kremlin că forțele ruse vor rămâne în Herson «pentru totdeauna»”, subliniază analiza citată.

Voci de la Moscova care susțin cu tărie războiul din Ucraina, inclusiv bloggeri naționaliști militari, au numit predarea orașului o „trădare” și o „zi neagră”. Herson, împreună cu celelalte regiuni pe care Rusia a anunțat că le-a anexat la finalul lui septembrie, a fost înscris în Constituția rusă ca parte a țării, după ce Parlamentul de la Moscova a confirmat planurile de anexare ale lui Putin.

Deși Kremlinul a încercat în ultimele săptămâni să pregătească populația rusă pentru șocul pierderii acestei zone, distanțându-l pe Vladimir Putin de acest eșec, sunt semne că liderul rus nu va scăpa de responsabilitate și că înfrângerea de la Herson poate alimenta opoziția față de război, care a crescut treptat, pe fondul eșecurilor repetate de pe câmpul de luptă, mai notează Washington Post.

„Acest lucru va complica serios modul în care e privită situația în interiorul țării. Este o pierdere gravă și o lovitură mare pentru imaginea lui Putin”, spune un om de afaceri influent de la Moscova, sub protecția anonimatului.

Retragerea din Herson este cea mai recentă dintr-o serie de înfrângeri suferite de Rusia în război, care a început cu încercarea eșuată de a ocupa Kievul, la începutul invaziei, și a continuat, în septembrie, cu avansul trupelor ucrainene în regiunea estică Harkov, urmată de mobilizarea parțială decretată de Putin, care a determinat sute de mii de bărbați să fugă din Rusia și a trimis zeci de mii de recruți slab antrenați să lupte în Ucraina, amintește sursa citată.

Mulți ruși obișnuiți încă îl văd pe Putin ca pe o figură inteligentă, asemănătoare unui țar, care își iubește patria-mamă, dar care este mereu dezamăgit de oficiali incompetenți – potrivit analiștilor, care observă că eforturile de propagandă ale Kremlinului au funcționat, minimizând îngrijorările publicului cu privire la retragerea din Herson. Însă eșecurile militare înregistrate de Rusia sunt evidente pentru miliardarii și oficialii de stat din elita de la Moscova, scriu jurnaliștii de peste ocean.

Fostul consilier al Kremlinului Serghei Markov a descris retragerea de la Herson drept „cea mai mare înfrângere geopolitică a Rusiei de la prăbușirea URSS”.

„Aceasta este, desigur, o lovitură uriașă pentru starea de spirit a populației. Este o lovitură uriașă pentru armată – pentru spiritul său de luptă. Este o lovitură pentru respectul față de președintele Putin și o lovitură pentru optimism”, crede Markov.

Analistul politic Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Endowment for International Peace, constată că, în ciuda indignării din rândul unor oficiali din cauza predării Hersonului, rușii obișnuiți par convinși, cel puțin deocamdată, de explicația armatei că predarea este necesară pentru a salva vieți.

Mutarea forțelor ruse pe malul de est al Niprului va face ca Moscova să-și completeze mai ușor trupele și să-și recapete apărarea în profunzime. Orice încercare a forțelor ucrainene de a trece râul ar fi costisitoare, notează CNN.

 

 

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău