VIDEO Legea lui Alaiba alungă Apple Pay, Garmin Pay și Visa Tap to Phone din Moldova

19 Iul. 2022, 16:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iul. 2022, 16:48 // Actual //  Lupu Eduard

Visa, operator de plăți digitale și carduri, companie prezentă și în Republica Moldova se arată îngrijorată de legea privind plafonarea comisionului plătit de comercianți la 0,5% pentru IMM-uri.

Svetlana Chirva, vicedirector, manager regional Visa pentru Ucraina, Moldova și Belarus susține că plafonarea taxelor ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra dezvoltării unei economii fără numerar. O astfel de decizie poate periclita obiectivele Republicii Moldova în creșterea plăților electronice ca parte a digitalizării țării, limitând drastic mecanismele de preț ale pieței. O serie de factori pot duce la aceasta.

„În primul rând, va exista un dezechilibru între participanții în cadrul ecosistemelor și una dintre părți, în acest caz băncile, nu vor fi interesate să dezvolte acest segment, deoarece costurile acestora nu vor fi acoperite. Astfel, băncilor le va fi dificil să ofere utilizatorilor carduri gratuite, sisteme de cashback, perioade de grație pentru cardurile de credit și alte programe de bonus pentru a stimula dezvoltarea și pătrunderea plăților fără numerar, care, la rândul lor, vor contribui la creșterea implicării populației țării ca participanți activi în economia fără numerar a Republicii Moldova”, explică Chirva.

Potrivit ei, băncile emitente nu vor fi interesate să dezvolte o rețea de terminale POS care să nu ofere o rentabilitate a investiției, să îmbunătățească sistemele de protecție împotriva fraudei, să dezvolte tehnologii de plată, inclusiv servicii inovatoare precum Apple Pay, Garmin Pay, Visa Tap to Phone (tehnologie pentru utilizarea unui smartphone ca terminal POS), extinderea rețelei de plăți contactless în transport și multe alte instrumente de plată.

O declarație similară a fost făcută și de președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu în cadrul Comisei economie buget și finanțe.

Contra inițiativei lui Alaiba s-au expus și reprezentanții Moldindconbank, maib, OTP Bank, iar BNM a dat aviz negativ și a menționat că subiectul mai trebuie discutat.

AmCham și-a exprimat poziția complexă printr-un demers.

45 AmCham Capping Merchant … by Realitatea.md

 

 

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 04:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 04:50 // Actual //  Lupu Eduard

Șapte nave au părăsit deja Odesa prin coridorul umanitar temporar din Marea Neagră, a declarat Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, potrivit Interfax-Ucraina.

În timpul unui briefing, Pletenchuk a declarat, citat de Sky News: ”Nu am avut timp să mă gândesc la asta. Adică, șapte cazuri de succes din șapte. Două au intrat, șapte au ieșit. Cinci nave sunt cele care se aflau aici înainte de începerea invaziei la scară largă. În consecință, acest proces continuă. Facem totul pentru a asigura siguranța zonei în care navele se află în apele noastre teritoriale”.

După ce a invadat Ucraina anul trecut, Moscova a închis porturile din Marea Neagră de la unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume, în ceea ce Kievul și susținătorii săi occidentali au numit o încercare de a folosi aprovizionarea globală cu alimente ca șantaj.

Începând cu 2022 iulie, porturile au fost redeschise în cadrul unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia, care a permis Rusiei să inspecteze navele pentru a căuta arme.
Dar Moscova a renunțat la acord un an mai târziu și a reimpus blocada, spunând că cererile sale de condiții mai bune pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte au fost ignorate. La rândul său, Kievul a stabilit un coridor umanitar temporar care să se învecineze cu linia de coastă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău