Păzea pentru turiștii moldoveni: Marea Neagră, cea mai poluată din Europa

19 Iul. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iul. 2022, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Turiștii care își doresc să își petreacă vacanța la malul Mării Negre, trebuie să aibă în vedere un aspect foarte important. Experții au descoperit că apa Mării Negre este cea mai poluată din Europa.

Un raport realizat de EU4EMBLAS, Uniunea Europeană pentru optimizarea monitorizării mediului din Marea Neagră, a arătata că apa mării la care România are deschidere este cea mai poluată din Europa. Au fost descoperite 90 de substanțe periculoase care pot afecta oamenii.

Potrivit unui clasament realizat de specialiști, numărul substanțelor periculoase este de două ori mai mare decât în Marea Mediterană. Compușii organici și anorganici din aceste ape sunt cauza infecțiilor gastro-intestinale care îi chinuie an de an pe turiști, arată raportul.

Principalele concluzii:

83% din gunoiul marin găsit în Marea Neagră este plastic, respectiv sticle, ambalaje și pungi.

Dunărea și Nistrul aduc în mare între 6 și 50 de obiecte pe oră.

cantitatea de gunoi marin din Marea Neagră este aproape de două ori mai mare decât în ​​Marea Mediterană (90,5 litri / km2, față de 50 de litri / km2).

microplasticul este prezent în sedimentele Mării Negre atât în ​​zona de coastă, cât și la adâncimi de peste 2.000 m.

concentrațiile unor substanțe chimice periculoase pentru viața marină și umană depășesc valorile pragului lor de toxicitate.

În apele Mării Negre au fost identificate microparticule de plastic. Ele au fost găsite atât în largul mării, cât și la adâncimi foarte mari. Acest lucru demonstrează că ne confruntăm cu un fenomen susținut și grav, care a modificat ecosistemul actual.

Microparticulele de plastic sunt preluate de speciile marine, iar ulterior acestea vor ajunge în alimentația omului. Studiile actuale au arătat în mod clar că în materialele fecale ale indivizilor sănătoși există excretate microparticule de plastic, ceea ce susține faptul că omul este expus în mod cotidian la acest nou tip de toxic.

În plus, biopsiile intestinale au identificat prezența microparticulelor de plastic în mucoasa digestivă. În multe cazuri, aceste particule erau impactate în mod mecanic la acest nivel. Ele erau însoțite de zone de inflamație perile-zională. S-a creat ideea potrivit căreia prezența acestor particule străine poate iniția procesul inflamator local.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău