Păzea pentru turiștii moldoveni: Marea Neagră, cea mai poluată din Europa

19 Iul. 2022, 17:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iul. 2022, 17:43 // Actual //  Lupu Eduard

Turiștii care își doresc să își petreacă vacanța la malul Mării Negre, trebuie să aibă în vedere un aspect foarte important. Experții au descoperit că apa Mării Negre este cea mai poluată din Europa.

Un raport realizat de EU4EMBLAS, Uniunea Europeană pentru optimizarea monitorizării mediului din Marea Neagră, a arătata că apa mării la care România are deschidere este cea mai poluată din Europa. Au fost descoperite 90 de substanțe periculoase care pot afecta oamenii.

Potrivit unui clasament realizat de specialiști, numărul substanțelor periculoase este de două ori mai mare decât în Marea Mediterană. Compușii organici și anorganici din aceste ape sunt cauza infecțiilor gastro-intestinale care îi chinuie an de an pe turiști, arată raportul.

Principalele concluzii:

83% din gunoiul marin găsit în Marea Neagră este plastic, respectiv sticle, ambalaje și pungi.

Dunărea și Nistrul aduc în mare între 6 și 50 de obiecte pe oră.

cantitatea de gunoi marin din Marea Neagră este aproape de două ori mai mare decât în ​​Marea Mediterană (90,5 litri / km2, față de 50 de litri / km2).

microplasticul este prezent în sedimentele Mării Negre atât în ​​zona de coastă, cât și la adâncimi de peste 2.000 m.

concentrațiile unor substanțe chimice periculoase pentru viața marină și umană depășesc valorile pragului lor de toxicitate.

În apele Mării Negre au fost identificate microparticule de plastic. Ele au fost găsite atât în largul mării, cât și la adâncimi foarte mari. Acest lucru demonstrează că ne confruntăm cu un fenomen susținut și grav, care a modificat ecosistemul actual.

Microparticulele de plastic sunt preluate de speciile marine, iar ulterior acestea vor ajunge în alimentația omului. Studiile actuale au arătat în mod clar că în materialele fecale ale indivizilor sănătoși există excretate microparticule de plastic, ceea ce susține faptul că omul este expus în mod cotidian la acest nou tip de toxic.

În plus, biopsiile intestinale au identificat prezența microparticulelor de plastic în mucoasa digestivă. În multe cazuri, aceste particule erau impactate în mod mecanic la acest nivel. Ele erau însoțite de zone de inflamație perile-zională. S-a creat ideea potrivit căreia prezența acestor particule străine poate iniția procesul inflamator local.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău