VIDEO Micuții din nordul țării au câștigat șansa la o viață mai bună: Donația UNFPA pentru maternitatea din Edineț

26 Nov. 2022, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Nov. 2022, 11:25 // Actual //  Lupu Eduard

Sute de bebeluși din nordul țării se vor naște în condiții mai bune. Maternitatea din Edineț a fost dotată cu echipament de ultimă generație, oferit de Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului SUA.

Anual, în centrul perinatal din Edineț vin pe lume circa 1 200 de copii. Grație noului echipament în valoare de 135,000 de dolari, nou născuții vor avea șanse mai mari de a crește și a se dezvolta sănătos.

„Echipamentul are o importanță vitală. Femeile continuă să nască în orice condiții, în pofida tuturor crizelor. Suntem foarte bucuroși să susținem guvernul în modernizarea maternității și perfecționarea tuturor facilităților. Asta înseamnă săli suplimentare de naștere și de operație, care vor salva viețile nou-născuților și ale mamelor lor”, a menționat Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova, Dr. Nigina Abaszada.

Spitalul din Edineț deservește în jur de 280 mii de cetățeni. Din cauza valului de refugiați ucraineni, a crescut și numărul viitoarelor mămici care nasc în maternitatea instituției.

„Considerăm că este foarte important să ajutăm populația de aici, dar și pe refugiații ucraineni. Este prioritar ca nou-născuții să aibă chiar din prima zi oportunitatea de a avea o viață mai bună și să supraviețuiască. Asta facem noi aici”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Instituția a fost dotată cu mese de operație și mese de naștere, lămpi de operație, echipament de anestezie, dar și mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă.

„Ne dorim să se nască mai mulți copii în condiții sigure, cu asistență medicală calitativă. Sunt sigură că, lucrând împreună, Guvernul central, autoritățile locale împreună cu prietenii și partenerii noștri de dezvoltare, vom putea avea cât mai multe astfel de proiecte, care să îmbunătățească viața oamenilor. În acest caz, viața mămicilor din Edineț”, conchide prim-ministra Natalia Gavrilița.

Donația va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă din Republica Moldova și va spori accesul femeilor din Edineț, Briceni, Dondușeni și Ocnița la serviciile de sănătate reproductivă de calitate.

Maternitatea din raionul Edineț este una dintre cele nouă instituții medicale din țară, dotate cu echipament medical în domeniul sănătății sexuale și reproductive, în valoare de 3,6 milioane de dolari.

Până la finele anului, vor fi complet utilate 22 de săli de naștere. Astfel, circa 15 mii de copii se vor naște în condiții mai sigure.

 

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău