VIDEO Ministrul mediului confirmă: Terenul de la Stăuceni, examinat pentru construcția unei gunoiști

05 Sept. 2023, 14:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Sept. 2023, 14:26 // Actual //  bani.md

Ministerul mediului nu a renunțat la construcția unui Centru de gestionare a deșeurilor în mun. Chișinău. Mai mult, terenul de la Stăuceni în continuare este examinat ca o locație potrivită. În prezent, potrivit ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, experții încearcă să identifice alternative pentru acest teren, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, Centru de gestionare a deșeurilor va fi construit totuși la Stăuceni.

„La moment, suntem în discuții foarte pline cu Primăria municipiului Chișinău. În realitate dorim foarte mult ca să deblocăm situația creată. Au fost efectuate mai multe misiuni, mai multe ședințe și discuții pentru a identifica care este cea mai optimă decizie privind unde va fi amplasat Centrul de gestionare a deșeurilor. De pe listă acel teren, despre care s-a vorbit încă în februarie (n.r. terenul de la Stăuceni), nu a fost exclus, dar evident în urma mai multor discuții am convenit inclusiv cu Primăria municipiului Chișinău că vom încerca să identificăm și alte terenuri care vor fi evaluate din toate punctele de vedere. În primul rând, trebuie să se țină cont de posibilitatea de accesare, ceea ce ar însemna infrastructura drumului, infrastructură de energie – ceea ce ar însemna infrastructură ca și construcție, noi vorbim de Centru de gestionare a deșeurilor, nu vorbim de o groapă de gunoi”, a precizat ministrul pentru Realitatea.

Ministrul Mediului a mai precizat că ”în Stăuceni este doar o singură locație care este potențial posibilă, dar că va fi or nu va fi, care sunt criteriile care vor sta prioritare în selectare, la moment se lucrează”. 

Amintim că în februarie 2023 s-a iscat un adevărat scandal, după ce deputații PAS au înregistrat în Parlament și au inclus pe ordinea de zi a unei ședințe plenare un proiect ce prevede construcția Centrului de gestionare a deșeurilor în imediata apropiere de localitatea Stăuceni. După ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a tras un semnal de alarmă, documentul a fost retras de pe agenda Legislativului. Astăzi, 5 septembrie, într-un răspuns oficial pentru Realitatea.md, reprezentanții Ministerului Mediului au precizat:

„La moment Ministerul Mediului de comun cu finanțatorii examinează mai multe locații pentru amplasarea depozitului de deșeuri. Va fi selectat terenul care este cel mai favorabil/oportun din punct de vedere al sustenabilității proiectului deșeuri solide Moldova și a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor. Retragerea unui proiect de lege de pe agenda parlamentului nu înseamnă renunțarea la proiect”.

Între timp, localnicii din Stăuceni, mun. Chișinău, au inițiat o petiție prin care colectează semnături pentru a nu permite construcția Centrului de gestionare a deșeurilor pe un teren de 20 ha din localitatea lor.

VIDEO Oamenii din Stăuceni NU vor gunoiște în localitate. PETIȚIE: ”Îmi exprim dezacordul cu planul Guvernului”

Realitatea Live

Concert jubiliar: Școala de Muzică „Alexei Stîrcea” marchează 60 de ani de activitate
11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!