VIDEO Ministrul mediului confirmă: Terenul de la Stăuceni, examinat pentru construcția unei gunoiști

05 Sept. 2023, 14:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Sept. 2023, 14:26 // Actual //  bani.md

Ministerul mediului nu a renunțat la construcția unui Centru de gestionare a deșeurilor în mun. Chișinău. Mai mult, terenul de la Stăuceni în continuare este examinat ca o locație potrivită. În prezent, potrivit ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, experții încearcă să identifice alternative pentru acest teren, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, Centru de gestionare a deșeurilor va fi construit totuși la Stăuceni.

„La moment, suntem în discuții foarte pline cu Primăria municipiului Chișinău. În realitate dorim foarte mult ca să deblocăm situația creată. Au fost efectuate mai multe misiuni, mai multe ședințe și discuții pentru a identifica care este cea mai optimă decizie privind unde va fi amplasat Centrul de gestionare a deșeurilor. De pe listă acel teren, despre care s-a vorbit încă în februarie (n.r. terenul de la Stăuceni), nu a fost exclus, dar evident în urma mai multor discuții am convenit inclusiv cu Primăria municipiului Chișinău că vom încerca să identificăm și alte terenuri care vor fi evaluate din toate punctele de vedere. În primul rând, trebuie să se țină cont de posibilitatea de accesare, ceea ce ar însemna infrastructura drumului, infrastructură de energie – ceea ce ar însemna infrastructură ca și construcție, noi vorbim de Centru de gestionare a deșeurilor, nu vorbim de o groapă de gunoi”, a precizat ministrul pentru Realitatea.

Ministrul Mediului a mai precizat că ”în Stăuceni este doar o singură locație care este potențial posibilă, dar că va fi or nu va fi, care sunt criteriile care vor sta prioritare în selectare, la moment se lucrează”. 

Amintim că în februarie 2023 s-a iscat un adevărat scandal, după ce deputații PAS au înregistrat în Parlament și au inclus pe ordinea de zi a unei ședințe plenare un proiect ce prevede construcția Centrului de gestionare a deșeurilor în imediata apropiere de localitatea Stăuceni. După ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a tras un semnal de alarmă, documentul a fost retras de pe agenda Legislativului. Astăzi, 5 septembrie, într-un răspuns oficial pentru Realitatea.md, reprezentanții Ministerului Mediului au precizat:

„La moment Ministerul Mediului de comun cu finanțatorii examinează mai multe locații pentru amplasarea depozitului de deșeuri. Va fi selectat terenul care este cel mai favorabil/oportun din punct de vedere al sustenabilității proiectului deșeuri solide Moldova și a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor. Retragerea unui proiect de lege de pe agenda parlamentului nu înseamnă renunțarea la proiect”.

Între timp, localnicii din Stăuceni, mun. Chișinău, au inițiat o petiție prin care colectează semnături pentru a nu permite construcția Centrului de gestionare a deșeurilor pe un teren de 20 ha din localitatea lor.

VIDEO Oamenii din Stăuceni NU vor gunoiște în localitate. PETIȚIE: ”Îmi exprim dezacordul cu planul Guvernului”

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău