(VIDEO) Recuperarea bunurilor infracționale – ce instituții sunt implicate și ce se întâmplă cu bunurile recuperate

12 Dec. 2022, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Dec. 2022, 16:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Case, mașini, terenuri, articole de lux, bani în numerar, conturi și chiar monedă virtuală – dacă sunt obținute, deținute sau utilizate ilegal, sunt considerate bunuri infracționale, iar proprietarii… pot rămâne fără ele. Statul urmează să le încaseze și utilizeze, iar procesul de recuperare este unul foarte complex și poate dura mai mulți ani.

Procesul începe cu schimbul de informații între instituții publice, persoane fizice sau juridice și chiar instituții internaționale, iar atunci când sunt demarate investigațiile financiare, acestea pot fi efectuate de mai multe instituții.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) poate efectua investigații doar la solicitarea Procuraturii, Centrului Național Anticorupție, Inspectoratului General al Poliției, Serviciului Vamal și a Serviciului Fiscal de Stat. ARBI nu poate lucra independent de alte instituții și nu are dreptul de a iniția investigații financiare paralele fără o delegație oficială.

Subdiviziunea poate desfășura investigații financiare paralele în cadrul urmăririi penale pe 55 de tipuri de infracțiuni – inclusiv: infracțiuni de corupție, crimă organizată, spălarea banilor, trafic de droguri, trafic de ființe umane, contrabandă, evaziune fiscală. Adică infracțiuni care țin nu doar de competența Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii, dar și de competența Inspectoratului General al Poliției, a Serviciului Vamal și a Serviciul Fiscal de Stat.

Pașii de recuperare a bunurilor infracționale

Dacă în urma investigațiilor au fost depistate bunuri infracționale, atunci urmează indisponibilizarea, adică interzicerea înstrăinării bunurilor și, uneori, folosirii bunurilor până la decizia definitivă a instanței de judecată. ARBI este singura instituție care, pe lângă sechestrare, are în competență înghețarea bunurilor.

Odată indisponibilizate, bunurile sunt administrate de instituțiile specializate, până la confiscarea acestora. ARBI este responsabilă de evaluarea, administrarea și valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate pe cele 55 de infracțiuni din competența sa, Ministerul Finanțelor administrează bunurile sechestrate pe alte tipuri de infracțiuni, iar Serviciul Fiscal de Stat este responsabil de bunurile ușor alterabile.

După decizia de confiscare, urmează recuperarea efectivă a bunurilor de către Serviciul Fiscal de Stat și executorii judecătorești. Statul poate încasa și utiliza bunurile confiscate sau contravaloarea acestora, iar anumite bunuri pot fi subiectul reutilizării sociale.

Începând cu anul 2021, Fundația Soros Moldova cooperează cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), oferindu-i asistență tehnică și suport pentru creșterea capacităților instituționale, definirea proceselor de lucru, îmbunătățirea comunicării, evaluarea necesităților, dezvoltarea cadrului normativ și a legislației aferente.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2023, 07:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 07:02 // Actual //  Lupu Eduard

La Atlantic College, o școală dintr-un castel din secolul al XII-lea din Țara Galilor, adolescenții regali iau cursuri despre pacea mondială.

Peluzele verzi și ondulate ale unui castel din secolul al XII-lea așezat pe o porțiune din sudul coastei Țării Galilor au găzduit nu unul, ci doi regi ai Europei weekendul trecut.

Scopul vizitei la Sf. Donat a familiilor regale din Spania și Țările de Jos a fost absolvirea de către fiicele lor a UWC Atlantic College, un liceu ce se află într-un castel îndepărtat deținut cândva de magnatul presei William Randolph Hearst.

Sub un cer albastru neobișnuit de strălucitor, sâmbătă, 20 mai, prințesa Alexia a Țărilor de Jos, în vârstă de 17 ani, a zâmbit într-un costum alb de in, flancat de părinții ei, Regina Maxima și Regele Willem-Alexander (el însuși fost elev al Atlantic College) într-o fotografie postată pe Instagram.

Prințesa Leonor a Asturiei, care are și ea 17 ani și este moștenitoarea tronului Spaniei, a purtat o rochie blazer roșu stacojiu cu nasturi, cu mâneci despicate, în timp ce a pozat pentru un selfie cu părinții ei și cu sora mai mică, prințesa Sofia, care urmează să înceapă acolo cursurile în septembrie.

Atlantic College, școala preferată pentru mulți tineri regali

Scena a fost o reflectare a modului în care Atlantic College, care face parte din grupul United World Colleges, a devenit școala preferată pentru mulți tineri regali. Atrage din ce în ce mai mult elevi care arfi mers cândva în locuri mai cunoscute, cum ar fi Eton College, la umbra Castelului Windsor sau Institut Le Rosey de pe marginea lacului Geneva din Elveția, considerat cel mai scump internat din lume.

Presa britanică s-a gândit dacă familia regală britanică ar putea rupe tradiția și își poate trimite propriii tineri moștenitori la o școală care a educat recent câteva viitoare regine ale Europei.

Deși UWC poate avea o atmosferă și un curriculum mai actualizate decât omologii săi mai tradiționali, pare să subscrie cel puțin la o convenție foarte veche și foarte regală: arta de a fi cu buzele strânse. Școala evite să vorbească cu presa, scrie The New York Times.

Tori Cadogan, editorul pentru educație al revistei britanice de societate Tatler, a spus că atracția Atlantic College are în mare măsură de-a face cu o ideologie optimistă înrădăcinată în „diversitatea deliberată” și pacea mondială. La școală sunt înscriși mulți copii cu sânge albastru și al unor familii bogate, dar există și un număr semnificativ de elevi mai puțin privilegiați.

Cu toate acestea, mulți elevi au burse, inclusiv cei care sunt victime ale războiului sau refugiați. Comitetul național UWC îi repartizează pe elevi în campusurile United World College din întreaga lume: Thailanda, Costa Rica, Norvegia sau Statele Unite.

Săptămâna trecută, familia regală olandeză a anunțat că prințesa Ariane a Țărilor de Jos, a treia și cea mai mică fiică a regelui Willem-Alexander și a reginei Máxima, va urma cursurile United World College Adriatic de lângă Trieste, Italia.

Colegiul Atlantic s-a deschis în 1962 – apogeul Războiului Rece – iar ideea de a face dintr-un un corp de elevi divers o prioritate a venit de la Kurt Hahn. Misiunea școlii este „de a reuni tineri din întreaga lume pentru a contribui la crearea unei atmosfere pentru coexistența pașnică între culturi și națiuni”, potrivit unei prezentări de pe site-ul colegiului.

Dar ce face o prințesă adolescentă la Atlantic? Potrivit programului de pe site-ul școlii, cursurile se desfășoară de la ora 8:00 până la ora 13:00, după-amiezele fiind lăsate deschise pentru serviciul comunitar în spitalele și școlile locale, activități precum caiac, tir cu arcul, lucru în seră sau la ferma școlii sau chiar servind în serviciul propriu de bărci de salvare a școlii. (Conform BBC, barca de salvare gonflabilă rigidă folosită pe scară largă a fost inventată de elevii acestui colegiu la începutul anilor 1960.)

Se spune că semnalul telefonului mobil este îngrozitor (probabil spre bucuria profesorilor și părinților). Afișările excesive ale bogăție sunt interzise, ​​ceea ce înseamnă că nu există ceasuri scumpe sau haine de designer.

Louise Callaghan, o fostă elevă, care este corespondentul pentru Orientul Mijlociu pentru Sunday Times, a scris în 2018 despre perioada petrecută la școală. Ea a spus că i-a forțat pe mulți elevi să „se obișnuiască foarte mult să tăiască în comunitate și să se înțeleagă cu oameni care nu se aseamănă cu tine: „refugiați din Africa de Vest, britanici din tot spectrul social, hippii din California, malaezieni religioși”. A învăța cum să interacționezi cu un grup atât de divers, a spus ea, „este o abilitate de viață utilă – una, îmi imaginez, pe care nu o obții la o școală privată normală”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău