VIDEO Revoluție în agricultură! Englezii au scos pe piață un tractor care se alimentează cu bălegar

13 Ian. 2023, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Ian. 2023, 13:12 // Actual //  Lupu Eduard

Primul tractor ce funcționează cu gunoi de grajd a fost dezvoltat de o companiei britanică împreună cu un mare constructor de utilaje agricole. Tractorul New Holland T7 Methane Power se alimentează cu gaz metan lichid și ar putea fi utilajul agricol ce marchează un punct de cotitură în furnizarea energiei în fermele din întreaga lume.

Tractorul New Holland T7 pe gaz metan lichid are 270 de cai putere și funcționează cu combustibilul captat din gunoiul de grajd, având performanțe similare cu versiunea tractorului pe motorizarea diesel standard, potrivit jurnaliștilor de la Daily Mail.

În Marea Britanie, tractorul a fost pus în funcțiune într-0 fermă de 100 de vaci care deține o unitate de depozitare a biometanului.

Gazul metan este tratat, comprimat și transformat în combustibil cu emisii scăzute. În rezervor criogenic montat pe tractor menține metanul în formă lichidă la -162 de grade, oferind vehiculului la fel de multă putere ca la o motorizare diesel, dar cu economii semnificative la emisii.

Tractorul inovator a fost dezvoltat de o companie din Cornish Bennamann, care cercetează și dezvoltă producția de biometan de peste un deceniu. Pentru început, un utilaj pilot a fost pus în funcțiune într-o fermă din Cornwall, iar primele calcule au arătat o reducere anuală a emisilor de carbon de la 2.500 de tone la 500 de tone.

„Tractorul T7 alimentat cu metan lichid este o adevărată premieră mondială și un alt pas către decarbonizarea industriei agricole globale și realizarea unei economii circulare. Metanul are, de asemenea, puterea de încălzire a atmosferei de peste 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe parcursul a 20 de ani, așa că, eliminându-l și valorificându-l, contribuim la combaterea rapidă a încălzirii globale. Am demonstrat că valorificarea potențialului biometanului poate face fermele independente din punct de vedere energetic și neutre din punct de vedere al carbonului”, a spus cofondatorul Bennamann,

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău