Șeful Apple va primi un salariu cu 40% mai mic. În 2022 a ridicat aproape 100 de milioane de dolari

13 Ian. 2023, 13:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
13 Ian. 2023, 13:12 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Apple vizează o reducere cu peste 40% a pachetului salarial al lui Tim Cook în 2023, a anunţat compania, la cererea directorului general, în urma criticilor acţionarilor, scrie Financial Times.

Comitetul de remunerare al Apple a decis să îi acorde lui Cook o „compensaţie ţintă” totală de 49 milioane de dolari, în scădere de la un target de 84 milioane de dolari, sumă înregistrată în 2022, potrivit unui document de reglementare depus joi.

Salariul de bază al lui Cook a rămas neschimbat la 3 milioane de dolari, la care se adaugă un bonus de până la 6 milioane de dolari. Dar valoarea ţintă a premiului său în acţiuni va scădea de la 75 de milioane de dolari în 2022 la 40 de milioane de dolari în acest an, potrivit Apple.

În ultimii ani, averea netă a lui Cook a crescut la 1,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes, datorită compensaţiei sale bazate în mare parte pe acţiuni, deoarece acţiunile Apple au crescut vertiginos. Salariul său total în 2022 a ajuns la 99,4 milioane de dolari, iar în 2021 la 98,8 milioane de dolari, o creştere de 500% faţă de 14,8 milioane de dolari, bani încasaţi în 2020.

Apple a precizat că unii acţionari care nu au susţinut pachetele de remunerare a directorilor executivi ai Apple „au citat în mod constant mărimea şi structura premiilor în acţiuni din 2021 şi 2022 acordate lui Tim Cook ca fiind principalul motiv al deciziei lor de vot”.

Dar Apple a declarat că Tim Cook, fostul şef de operaţiuni care i-a succedat regretatului Steve Jobs în funcţia de director general în 2011, are în continuare un sprijin larg din partea investitorilor.

Apple a avut câteva luni dificile în urma tulburărilor de la fabricile din China, care au dus la emiterea unui avertisment rar, pe 6 noiembrie, potrivit căruia producţia de iPhone se va confrunta cu perturbări „semnificative”  înainte de sezonul sărbătorilor. Acţiunile firmei au scăzut cu peste 20 de procente în ultimele 12 luni.

Analiştii au revizuit în scădere proiecţiile privind veniturile pentru trimestrul din decembrie – cea mai profitabilă perioadă a Apple – consensul anticipând acum că veniturile nu vor egala cele 124 de miliarde de dolari obţinute cu un an înainte. O astfel de ratare ar întrerupe o serie de 14 trimestre de creştere.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 10:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 10:37 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Încercarea eșuată de a „îngheța” Europa pentru a convinge Occidentul să facă concesii în problema Ucrainei continuă să ruineze Gazprom. La sfârșitul anului 2023, compania care operează cele mai mari rezerve de gaze de pe planetă a contabilizat pierderi din activitatea de bază, potrivit raportului companiei citat de MoscowTimes.

Gazprom a pierdut 291 de miliarde de ruble (echivalentul a 3 miliarde de euro) în anul din producția și vânzările de gaze, adică a suferit o pierdere de 5,6 miliarde de ruble (echivalentul a 56,2 milioane de euro) în medie în fiecare săptămână.

În mod oficial, compania a raportat un profit net anual de 695,6 miliarde de ruble (echivalentul a 7 miliarde de euro), dar este pe deplin asigurat prin primirea de dividende din participarea la alte companii, notează Serghei Aleksashenko, fostul vicepreședinte al Băncii Centrale, iar acum membru senior la Brookings Institution. În valoare de 895,2 miliarde de ruble, Gazprom a adus acțiuni la Gazprombank, grupul de asigurări SOGAZ, Novatek și Gazprom Neft, ale căror profituri au fost folosite pentru a „petici” bugetul monopolistului de gaz.

Potrivit rapoartelor, în ultimul an, veniturile Gazprom au scăzut cu o treime, profitul operațional cu 80%, iar fluxul net de numerar – diferența dintre intrările în conturi și ieșirile – s-a ridicat la doar 55,9 miliarde de ruble. Drept urmare, Gazprom nu a reușit să restabilească în mod semnificativ „perna de numerar”: în 2022 s-a micșorat de 6 ori, de la 1,473 trilioane la 247 miliarde de ruble, iar în 2023 a crescut cu 74 de miliarde modeste.

Comparativ cu nivelurile de dinainte de război (185 miliarde de metri cubi în 2021), exporturile Gazprom s-au triplat. Livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Dar producția Gazprom s-a ridicat la doar 404 miliarde de metri cubi și s-a dovedit a fi cea mai mică în cei 34 de ani de existență a companiei. Față de 1990, când Ministerul Industriei Gazelor din URSS a fost transformat într-o corporație de stat a gazelor, Gazprom a pierdut o treime din producție, adică aproape 200 de miliarde de metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău